NEMA REKLAME ZA DŽ

Francuzi zabranili pominjanje naziva drušvenih mreža u medijima

U Francuskoj je još 2003. godine u komunikaciji između državnih institucija zabranjena upotreba riječi “i-mejl”.
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.06.2011. 17:01h

Francuska regulatorna agencija za medije zabranila je pominjanje društvenih mreža Fejsbuk i Tviter na svim televizijskim i radio-stanicama, osim ukoliko nijesu teme novinskih izvještaja.

Odluka se sprovodi pozivanjem na zakonsku odredbu iz 1992. godine, prema kojoj i upotreba ovih servisa na internetu predstavlja reklamu. Portparol francuske regulatorne agencije, Kristin Keli, objasnila je da se pominjanjem naziva društvenih mreža, ovim kompanijama koje su vrijedne više milijardi dolara, daje prednost u odnosu na slične servise koji se bore za svoje mjesto na internetu.

“Pominjanje ovih mreža predstavlja narušavanje konkurencije. Ako dozvolimo pominjanje Tvitera i Fejsbuka u etru, to bi otvorilo Pandorinu kutiju, i onda bi nam se javile ostale društvene mreže i pitale nas: A zašto ne i mi?”, naglasila je vladina službenica Kristin Keli.

Međutim, poznati francuski bloger, Metju Frejzer, ovu zabranu objašnjava tradicionalnim francuskim protekcionizmom kada je u pitanju širenje američke kulture.

“Fejsbukk i Tviter su američke društvene mreže i one u Francuskoj predstavljaju simbol anglo-saksonske dominacije i provociraju ukorijenjeni animozitet u francuskoj psihi u odnosu na anglo-saksonsku kulturu.”

U Francuskoj je još 2003. godine u komunikaciji između državnih institucija zabranjena upotreba riječi “i-mejl”.

Preporučujemo za Vas