ZABRANA HRANE IZ EU

Putin: Rusija neće trovati svoj narod

"Lično ću se postarati da vidim da li je zabrana opravdana, dok čekamo dodatne informacije evropskih partnera", rekao je Putin.
0 komentar(a)
Putin, Foto: Beta
Putin, Foto: Beta
Ažurirano: 03.06.2011. 14:40h

Rusija nema namjeru da truje svoj narod ukidanjem zabrane uvoza povrća iz zemalja EU, izjavio je danas ruski premijer Vladimir Putin, reagujući na kritike Brisela.

"Predstavnici Evropske komisije kažu da se ova odluka kosi sa odredbama Svjetske trgovinske organizacije", rekao je Putin na konferenciji željezničkih radnika u Sočiju na Crnom moru.

On je dodao da Rusija neće trovati svoj narod.

"Lično ću se postarati da vidim da li je zabrana opravdana, dok čekamo dodatne informacije evropskih partnera", rekao je Putin.

Evropska komisija saopštila je da je mjera Moskve disproporcionalna, a izaslanik EU u Moskvi Fernando Valenzuela rekao je da je zabrana neopravdana i protivi se odredbama Svjetske trgovinske organizacije, prenosi RIA Novosti.

Rusija je juče zabranila uvoz povrća iz EU kako bi spriječila širenje smrtonosne bakterije ešerihija koli, koja se prvi put pojavila u krastavcima.

Najmanje 18 ljudi umrlo je od trovanja ovom bakterijom, većinom u Njemačkoj.

Rusija je takođe optužila Brisel da nije obezbijedio dovoljno informacija o izvoru infekcije.

Izaslanik EU u Moskvi Valenzuela rekao je da se zabrana kosi sa propisima Svjetske trgovinske organizacije, što može da potkopa napore Rusije da postane članica tog tijela.

Obraćajući se danas novinarima u Moskvi on je rekao da bi Rusija već sada trebalo dobrovoljno da primjenjuje propise Svjetske trgovinske organizacije.

Valenzuela je rekao da zabrana pogađa važan segment trgovine na relaciji EU-Rusija rekavši da ruski uvoz povrća iz EU dostiže vrijednost od 600 miliona evra.

Rusija, posljednja velika ekonomija koja još nije članica Svjetske trgovinske organizacije, očekuje članstvo u ovoj organizaciji naredne godine.

Preporučujemo za Vas