Ešton: Koincidencija je što je Mladić uhapšen na dan moje posjete

Ketrin Ešton podsjeća počinioce masovnih ubistava "da svijet neće tolerisati njihove zločine".
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.06.2011. 19:15h

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton ocijenila je da hapšenje generala Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića uliva dodatnu nadu u građenje trajnog mira na Balkanu.

Ketrin Ešton je u autorskom tekstu objavljenom danas na sajtu britanskog dnevnog lista Gardijan navela i da Mladićevo hapšenje podsjeća počinioce masovnih ubistava "da svijet neće tolerisati njihove zločine".

"To (Mladićevo hapšenje) uliva realnu nadu u trajni mir na Balkanu", navela je visoka predstavnica EU.

Ratko Mladić uhapšen je 26. maja u okolini Zrenjanina, a visoka predstavnica EU istog dana je posjetila Beograd, gdje se sastala sa najvišim zvaničnicima Srbije.

Povodom velike pažnje koja je tome posvećena u medijima, Ketrin Ešton je navela da je "uvjerena da je to čista koincidencija".

Ona je naglasila i da veza između želje predsjednika Srbije Borisa Tadića da uvede zemlju u EU i njegovo insistiranje na uklanjanju mrlje sa ponašanja srpskog rukovodstva tokom devedestih godina prošlog vijeka "nije koincidencija".

Visoka predstavnica je dodala da je njen zadatak da pomogne liderima u Srbiji i u regionu u procesu pridruživanja EU, ocijenivši da se "nikada nije očekivalo da to bude brzo ili lako".

"Ima mnogo nedovršenih poslova u regionu, ali nada u pridruživanje EU i djeljenje njenih ideala i bogatstva pružila je snažan motiv za prevazilaženje starih razlika", navela je Ketrin Ešton u tekstu koji objavljuje Gardijan.

Ona je podsjetila i na ulogu EU u prevazilaženju nesuglasica u regionu, istakavši, međutim, da "mnogo toga ostaje da se uradi".

"Zahtjevamo punu demokratiju, otvorenu privredu, nepristrasno sprovođenje pravde i okončanje korupcije", navela je visoka predstavnica.

Ona je pohvalila i napore koje su najviši zvaničnici Srbije i Hrvatske preduzeli u prevazilaženju nasljeđa srpsko-hrvatskog sukoba i izrazila nadu da će predsjednik Srbije pokazati sličnu spremnost u slučaju Kosova.

Bonus video: