Novac Evropske Komisije Baroso troši na privatne letove

Tokom 2009, Komisija je potrošila 300.000 eura na finansiranje događaja koji su u dokumentima opisani kao „kokteli“.
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.06.2011. 18:46h

Kancelarija Žoze Manuela Barosa, predsjednika Evropske komisije, potrošila je 249.000 eura na privatne avione tokom perioda u okviru koga je prisustvovao i Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama 2009, objavio je britanski „Gardijan“.

Novac kojim je Baroso plaćao privatne avione samo je mali dio od ukupno 7,5 miliona eura koliko su komesari EU potrošili na privatne čarter letove tokom posljednjih pet godina, otkrila je Kancelarija za istraživačko novinarstvo.

Komisija je potvrdila da je predsjednikova kancelarija 2009. potrošila 249.000 eura na privatne avione, ali je odbila da kaže da li je takvim avionom – koji oslobađa oko 55 tona ugljen-dioksida tokom jednog transatlanskog leta – putovao na samu konferenciju u Njujork. Baroso je zajedno sa 35 saradnika, tokom konferencije bio smješten u luksuznom hotelu za šta je potrošeno 28.000 eura.

Kako je prenio „Gardijan“, novac poreskih obveznika EU trošio se i za druge specijalne izdatke u vrijeme recesije.

Tako je EK za jedan koktel u okviru konferencije naučnika u Amsterdamu potrošila 75.000 eura. Ova manifestacija je bila kombinacija umjetnosti, koktela, performansa iznenađenja i nastupa poznatih DJ-eva. Tokom 2009, Komisija je potrošila 300.000 eura na finansiranje događaja koji su u dokumentima opisani kao „kokteli“.

Dodatnih 20.000 eura potrošeno je na „protokolarne poklone“ počasnim govornicima EK u vidu skupocjenih penkala ili nakita iz „Tifanija“.

Nedostatak transparentnosti u načinu na koji Komisija troši novac takođe je naglašen u izvještaju. Na primjer, u periodu 2007-2009. potrošeno je više od 42 miliona eura na transfere ka „fizičkim licima“ – pojedincima čija imena Komisija drži u tajnosti – s tim što je 2008. u tu svrhu potrošeno 27 miliona eura, a 2009. je ta cifra pala na 1 milion.

Ova otkrića će dodatno pojačati tenzije tokom pregovora vezanih za zahtjev Komisije da joj se sljedeće godine poveća budžet za 4,9%, čemu će se britanska vlada, kako je već najavila, usprotiviti.

Primjeri troškova EK takođe su izazvali kritike parlamentaraca EU iz drugih zemalja. „Izuzetno je razočaravajuće vidjeti da Komisija troši novac poreskih obveznika EU na privatne letove i luksuzne hotele“, kazao je Martin Ehrenhauzer, nezavisni poslanik EP iz Austrije koji je pomogao da se otkriju detalji trošenja.

Bonus video: