Rusija zabranila uvoz povrća iz Evropske unije

"Zabrana uvoza svježeg povrća iz evropskih zemalja stupa na snagu od jutros", rekao je čelnik ruske agencije za zaštitu potrošača Genadij Oniščenko kojeg navodi agencija Interfaks
0 komentar(a)
krastavci, Foto: Rojters
krastavci, Foto: Rojters
Ažurirano: 02.06.2011. 10:26h

Rusija je u zabranila uvoz sirovog povrća iz Evropske unije zbog straha od epidemije od koje je već umrlo sedamnaest ljudi. Evropska komisija je odmah zatražila objašnjenje Moskve o toj odluci, javljaju agencije.

Više od 1500 ljudi u Evropi zaraženo je Ešerihijom koli, bakterijom koja izaziva potencijalno smrtonosni hemolitičko-uremijski sindrom (HUC). Sedamnaest ljudi, 16 u Njemačkoj i jedna u Švedskoj, dosad je umrlo.

"Zabrana uvoza svježeg povrća iz evropskih zemalja stupa na snagu od jutros", rekao je čelnik ruske agencije za zaštitu potrošača Genadij Oniščenko kojeg navodi agencija Interfaks.

Rusija je već ranije zabranila uvoz povrća iz Njemačke i Španije.

Oniščenko je kazao da je njegova agencija izdala zabranu ruskim graničnim službama i naredila da se svježe povrće dosad uvezeno iz EU ukloni s polica u prodavnicama. Upozorio je Ruse da budu na oprezu i da jedu povrće gajeno u njihovoj zemlji.

"Uveli smo zabranu jer situacija još nije pod kontrolom. Izvori zaraze još nijesu ustanovljeni", rekao je, dodajući da se "situacija jako pogoršala posljednjih dana" te da je Moskva primorana da preduzme ove nepopularne mjere.

Riječ je o najsmrtonosnijoj i trećoj najvećoj zarazi ešerihije koli u novijoj istoriji.

Dvanaest lica je umrlo u epidemiji koja je izbila u Japanu 1996. godine kada se razboljelo 12.000 ljudi, dok je devetoro umrlo u kanadskoj epidemiji 2000.

Reakcija Evropske komisije

Evropska komisija kazala je da su ruske mjere "neproporcionalne", piše agencija Franspres. "Komisija će se obratiti ruskim vlastima kako bi zatražila pojašnjenja", rekao je glasnogovornik Evropske komisije za pitanja javnog zdravlja Frederik Vincent.

Svake godine Rusiju uzveze evropskih proljoprivrednih proizvoda u vrijednosti između tri i četiri milijarde eura, naglasio je.

Sapatero: Ni najmanjih indicija da zaraza potiče iz Spanije

Na osnovu analiza urađenih u Španiji, ne postoji "ni najmanja indicija" o povezanosti španskih proizvoda sa epidemijom teškog oblika dijareje koju u Njemačkoj izaziva bakterija enterohemoragična ešerihija koli (EHEC), izjavio je španski premijer Hoze Luis Rodriges Sapatero.

"Juče je postalo jasno, na osnovu analiza koje je sprovela španska agencija za bezbjednost namirnica, da nema ni najmanjih indicija koje bi ukazivale da ta teška zaraza dolazi od bilo kojeg španskog proizvoda", naglasio je premijer na državnom radiju.

Sapatero je najavio da će njegova zemlja zatražiti odštetu za štetu koju je pretrpila španska poljoprivreda, od trenutka kada su španski krastavci "optuženi" za tešku zarazu od koje je u Njemačkoj do sada umrlo 15 ljudi.

"U tom smislu, volio bih da čujem jasniju reakciju Evropske komisije", rekao je on.

Više evropskih zemalja obustavilo je uvoz voća i povrća iz Španije sumnjajući da zaraza vodi porijeklo od španskih proizvoda.

"Pred nama je sada vrlo ambiciozan zadatak a to je da što prije vratimo ugled i ponovo komercijalizujemo španske proizvode", dodao je Sapatero.

Bonus video: