Mučili pacijente s posebnim potrebama u privatnoj bolnici u Bristolu

Priču koju donosi BBC prenijeli su gotovo svi svjetski mediji, a razotkrila je užasan način mučenja pacijenata koji imaju poteškoće u učenju ili boluju od autizma
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.06.2011. 18:42h

Nakon tajne snimke BBC-a bristolska policija uhapsila je četiri osobe osumnjičene za zlostavljanje pacijenata u privatnoj bolnici.

Na tajnim snimcima iz bolnice vidljivo je fizičko i psihičko zlostavljanje štićenika.

Priču koju donosi BBC prenijeli su gotovo svi svjetski mediji, a razotkrila je užasan način mučenja pacijenata koji imaju poteškoće u učenju ili boluju od autizma.

Vlasnici bolnice izvinili su se i suspendovali 13 zaposlenih iz bristolske bolnice, pacijente premjestili u druge ustanove, a u 56 domova i bolnica u svom vlasništvu poslali inspekcije.

Državni savjetnik za Džim Mensel kaže da je na snimcima vidljivo da osoblje bolnice jedva čeka priliku za napad na pacijente i upotrebu sile.

Na snimcima je vidljivo kako 18-godišnju pacijentkinju Simonu zaposlenici verbalno zlostavljaju i dok zapomaže, odvlače je pod hladan tuš.

Njeni roditelji potvrdili su da im je rekla da je u bolnici zlostavljaju, ali zaposleni su to odlučno odbili.

Nasilje nad zaposlenima

"Rekla nam je da su je tukli, vukli za kosu... ali nisam joj vjerovala jer je to terapijska ustanova", plačući je prepričala je reporteru BBC-a Simoneina majka.

I sam reporter BBC-a koji je snimao događaje u bolnici, šokiran je onim što je vidio.

BBC se odlučio za tajno snimanje ustanove nakon što im se obratila bivša zaposlena bolnice koja je bila vrlo zabrinuta za ponašanje osoblja prema pacijentima.

I sam reporter BBC-a koji je snimao događaje u bolnici, šokiran je onim što je vidio.

"Skoro svakog dana gledao sam kako zaposleni iz zabave muče najranjivije članove našeg društva. Neke od tih prizora teško je zaboraviti", kazao je on.

Nakon što se vijest o mučenju pacijenata s poteškoćama proširila na društvenoj mreži Fejsbuk, osnovano je više od 10 grupa koje osuđuju ponašanje zaposlenih, traže njihovo zatvaranje i zatvaranje ustanove...

Bonus video: