Berluskoni priznao poraz u Milanu i Napulju

U prvom krugu izbora Berluskonijeva stranka desnog centra "Narod slobode" doživjela je poraz u četiri svoja jaka uporišta - Torinu, Napulju, Bolonji i Milanu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.05.2011. 07:43h

Premijer Italije, Silvio Berluskoni, priznao je da je njegova stranka desnog centra "Narod slobode", u drugom krugu lokalnih izbora poražena u svom političkom uporištu Milanu, kao i u južnom gradu Napulju.

Berluskoni je pred izbore sprovodio snažnu kampanju, pozivajući Italijane da glasaju i podrže njegovu konzervativnu vladajuću koaliciju.

"Ovoga puta nijesmo pobijedili, ali idemo dalje. Ja sam borac. Svaki put kad sam izgubio, utrostručio sam snage", rekao je Berluskoni.

Berluskoni je prvi put za gotovo 20 godina, izgubio podršku u finansijskoj prestonici zemlje, Milanu, podsjetio je AFP, a analitičari ocijenjuju da bi ovakav ishod lokalnih izbora mogao da uzdrma stabilnost vlade i njenog rukovodstva, uzdrmanih korupcijskim i seksualnim skandalima.

U prvom krugu izbora Berluskonijeva stranka desnog centra "Narod slobode" doživjela je poraz u četiri svoja jaka uporišta - Torinu, Napulju, Bolonji i Milanu.

Kandidatkinja desnog centra i sadašnja gradonačelnica, Milana Leticija Morati, osvojila je samo 41,6 odsto glasova, dok je njen protivnik ljevičar Djulijano Pizapija osvojio 48 odsto glasova.

Berluskoni je nakon prvog kruga glasanja upozorio da bi, u slučaju poraza kandidatkinje njegove stranke, Milano mogao da postane "ciganmala" i padne u ruke ekstremnoj ljevici, a neposredno prije početka glasanja izrazio je uvjerenje da "rezultati neće uticati na vladu".

Izbori su održani u 90 gradova i šest provincija.

Bonus video: