Španija od EU traži izjašnjavanje zbog optužbi za ešerihiju koli

Nemačka je danas sazvala hitne razgovore zvaničnika u Berlinu, nakon što je u toj zemlji do sada umrlo 11 osoba, a oko 1.200 je inficirano bakterijom EHEC.
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.05.2011. 17:20h

Španija će od Evropske unije zatražiti da se izjasni o šteti koju je pretrpjela zbog sumnji da su španski organski krastavci uzrok širenja smrtonosne infekcije izazvane bakterijom EHEC (enterohemoragijska ešerihija koli), saopštila je danas vlada u Madridu.

"Imidž Španije trpi štetu, španski proizvođači trpe štetu, a vlada Španije nije voljna da prihvati takvu situaciju", izjavila je ministarka poljoprivrede Rosa Agilar.

Ističući da je "šteta po španski privredni sektor ogromna", ona je dodala da će njena zemlja aktivirati sve dostupne mehanizme pomoći koje nudi Svjetska trgovinska organizacija, prenijela je agencija AFP.

Ministarka je navela da će njena zemlja zahtjevati i izjašnjavanje od EU o šteti, kao i da će od Nemačke zatražiti da preuzme sopstveni dio odgovornosti.

Nemačka je danas sazvala hitne razgovore zvaničnika u Berlinu, nakon što je u toj zemlji do sada umrlo 11 osoba, a oko 1.200 je inficirano bakterijom EHEC.

Stručnjaci Instituta za higijenu u Hamburgu su prvi otkrili da su krastavci, uvezeni iz Španije, uzročnici EHEC-bakterijske infekcije, koja se manifestuje teškim prolivima i oštećenjima na bubrezima i jetri, koja mogu biti smrtonosna.

Eksperti savetuju visoke higijenske standarde u pripremi hrane i odlazak kod lekara posle prvih simptoma bolesti, kao i mirovanje i uzimanje najmanje dvije litre tečnosti dnevno.

Bonus video: