RASTE BROJ ŽRTAVA

U Njemačkoj 11 mrtvih i 1.200 zaraženih ešerihijom koli

Ankete pokazuju da 58 odsto potrošača izbjegava konzumiranje sirovog krastavca, paradajza i salate
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.05.2011. 12:28h

U Njemačkoj je do sada umrlo najmanje 11 osoba, a oko 1.200 je inficirano bakterijom EHEC (enterohemoragijska ešerihija koli), od kojih je veliki broj u izrazito kritičnom stanju, prenose danas njemački mediji najnovije podatke nadležnih njemačkih institucija.

Prema njemačkim medijima, i u inostranstvu raste broj onih koji su se očito inficirali u Nemačkoj - u Švedskoj je registrovano 36 osoba, u Danskoj 11, a u Velikoj Britaniji tri pacijenta.

Njemački eksperti polaze od toga da će broj inficiranih da raste, bez obzira na to što će se ljudi pridržavati preporuka zdravstvenih institucija o higijeni prilikom pripreme hrane i izbjegavanju svježeg povrća.

“Očekujemo rast smrtnih slučajeva'' rekao je Jerg Debatin, šef hamburške univerzitetske klinike, dok je potpredsjednik ljekarske komore Njemačke rekao da ne treba paničiti i da je bolest pod kontrolom, čak i ako raste broj slučajeva.

Eksperti savjetuju visoke higijenske standarde u pripremi hrane i odlazak kod ljekara poslije prvih simptoma bolesti

Stručnjaci Instituta za higijenu u Hamburgu prvi su otkrili su da su krastavci, uvezeni iz Španije, uzorčnici EHEC-bakterijske infekcije, koja se manifestuje teškim prolivima i oštećenjima na bubrezima i jetri, koja mogu biti smrtonosna.

Eksperti savjetuju visoke higijenske standarde u pripremi hrane i odlazak kod ljekara poslije prvih simptoma bolesti, kao i mirovanje i uzimanje najmanje dvije litre tečnosti dnevno.

Smanjena potražnja krastavaca, paradajza i salate

Ankete pokazuju da 58 odsto potrošača izbjegava konzumiranje sirovog krastavca, paradajza i salate.

Zbog smanjene potražnje, poljoprivrednici i trgovci za sada očekuju gubitak prihoda u iznosu od 40 milijardi eura.

Stručnjaci zapanjeni

Stručnjaci su zapanjeni brzinom kojom se infekcija širi.

Epidemiolog Helge Karh, koji već skoro trideset godina istražuje ovu crijevnu bakteriju, kaže da još nikada nije doživio ovakav talas infekcije - ni u Nemačkoj, niti bilo gdje u svetu.

On i njegove kolege ubrzano rade na brzom testu za otkrivanje opasne klice, koji bi trebalo da ubrza dijagnostifikovanje i liječenje zaraženih i spriječi izbijanje kobnog HUS.

Preporučujemo za Vas