50 hiljada mladih Njemaca godišnje pobjegne od kuće

Većina ih se, nakon izvjesnog vrijemena, ponovo vrati kući. Ipak, njih oko 1.700 se već godinama vode kao nestali…
0 komentar(a)
mladi italijani, Foto: Diocesipadova.it
mladi italijani, Foto: Diocesipadova.it
Ažurirano: 29.05.2011. 17:22h

U Njemačkoj svake godine bude prijavljeno oko 50.000 nestale djece i adolescenata.

Većina ih se, nakon izvjesnog vrijemena, ponovo vrati kući. Ipak, njih oko 1.700 se već godinama vode kao nestali…

Tanja Milinghaus iz Vupertala samo je jedna od 1.700 maloljetnih osoba koji se u Njemačkoj vode kao nestali.

Svaki trag gubi joj se od oktobra 1998. godine kada je od kuće krenula u školu. Tanja je tada imala 15 godina, a njena majka Elizabet tvrdi da intenzivna potraga za njenom ćerkom, ni 13 godina kasnije nije urodila plodom.

Do danas, od Tanje nema ni traga ni glasa.

„Taj osjećaj da ne znaš gdje se ona nalazi, zašto je nestala, da li je dobrovoljno otišla, da li je oteta.... šta god da se desilo.... to je jedan potpuno grozan osjećaj“, kaže Tanjina majka.

Plakat sa informacijama o dve nestale djevojčice u belgijskom gradu LiježuPlakat sa informacijama o dvije nestale djevojčice u belgijskom gradu Liježu

Većina „nestalih“ se vraća kući

Nadležni u Njemačkoj godišnje registruju više od 50.000 prijava za nestalu decu i adolescente. Međutim, policija u kratkom vremenskom roku uspjeva da razjasni većinu slučajeva.

„Malo je slučajeva, iza kojih se u pozadini zaista krije neki zločin. Većina slučajeva bude rješena za nekoliko dana. Policija pronađe nestalu osobu ili se ona sama ponovo vrati kući. Pri tome se najčešće radi o adolescentima koji u svojoj pubertetskoj fazi bježe od kuće, ali ubrzo potom budu opet pronađeni“, objašnjava policijski komesar iz Ulma Manfred Vogrin.

Ostaje, međutim, i ona bolna činjenica da 1.700 nestale djece u Njemačkoj do danas nikada nisu pronađena. Formirana su brojna udruženja, među kojima je i međunarodno udruženje „Inicijativa nestala djeca“ koja pružaju pomoć porodici i bližnjima prilikom potrage nestalih pomoću interneta.

„U takvim slučajevima veoma je važno da objasnimo roditeljima nestale djece šta to oni mogu da učine. Važno je da roditeljima ponovo vratimo nadu da će jednog dana pronaći svoje nestalo dijete“, poručuje saradnica „Inicijative nestala djeca“ Ina Samim.

Bonus video: