Na Malti referendum o legalizaciji razvoda

Četristo hiljada stanovnika Malte pozvano je na izjašnjavanje o mogućnosti službene legalizacije razvoda braka nakon četiri godine razdvojenog života bračnog para
74 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.05.2011. 19:48h

Stanovnici Malte, jedine evropske zemlje u kojoj razvod službeno ne postoji, danas glasaju na referendumu o njegovoj eventualnoj legalizaciji, javljaju agencije.

Četristo hiljada stanovnika tog malog ostrva pozvano je na izjašnjavanje o mogućnosti službene legalizacije razvoda braka poslije četiri godine razdvojenog života bračnog para.

Predlog, koji je na veliko iznenađenje prošle godine u parlamentu iznio zastupnik vladajuće, konzervativne koalicije, baziran je na irskom modelu zakona o razvodu braka. Premijer Lorens Gonzi je veliki protivnik razvoda, ali s obzirom na to da njegova koalicija ima samo jedan glas više u parlamentu, odlučio je da se to pitanje riješi na referendumu.

Vođa opozicije Jozef Muskat kaže da se snažno zalaže za legalizaciju razvoda, makar bio i "posljednji čovjek na ostrvu koji je za to".

"Ovo je prilika da ljudima čiji se brak raspao damo šansu da mogu započeti novi život. Tim ljudima moramo pomoći, ali moramo i pomoći parovima da se bolje pripreme za brak kako bi takvih situacija bilo što manje", rekao je Muskat.

Referendum će imati savjetodavnu vrijednost, a njegovo pitanje glasi: "Jeste li spremni ponuditi mogućnost razvoda bračnim parovima koji su razdvojeni četiri godine, koji nemaju realnih izgleda za pomirenje, a da pri tome njihova djeca nijesu ugrožena?" U slučaju da većina glasaju potvrdno, parlament će raspravljati o tome da predlog pretoči u zakon.

Na Malti katolici čine 95 posto stanovništva. Na jedan kvadratni kilometar dolazi gotovo po jedna crkva. Osim Filipina, jedina je zemalja na svijetu gdje je razvod zabranjen, na što se zadovoljno osvrnuo papa Benedikt XVI. prilikom posjete ostrvu prošlog aprila. Ankete pokazuju da bi rezultat mogao biti tijesan, a rezultati se očekuju u nedjelju.

Bonus video: