SUKOBI NA ULICAMA

Protesti u Barseloni, povrijeđena 121 osoba

Demonstracije u Barseloni dio su masovnih protesta širom Španije zbog ekonomskih problema koji potresaju zemlju
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2019. 13:15h

U sukobu policije i demostranata je u Barseloni povrijeđena 121 osoba, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova Katalonije.

Demonstracije u Barseloni dio su masovnih protesta širom Španije zbog ekonomskih problema koji potresaju zemlju.

Do povrijeđivanja je došlo kada je policija prvi put pokušala da ukloni privremeni protestni kamp i naišla na otpor demonstranata.

Portparol ministarstva unutrašnjih poslova Katalonije Felipe Puig potvrdio je da su 84 demonstranata i 37 policajaca povrijeđeni pošto je akcija policije naišla na otpor demonstranata. On nije rekao da li je bilo uhapšenih.

Američka agencija navodi da se na televizijskim snimcima moglo vidjeti kako policija tuče demonstrante palicama, nogama i vuče po zemlji.

Španska policija za razbijanje demonstracija je došla u pratnji radnika gradske čistoće s namerom da ukloni, skoro dvije nedjelje, stari kamp na gradskom Trgu Katalonija i upotrebila je silu kada su demonstranti odbili da privremeno uklone kamp po zahtjevu policije.

AFP navodi da je policija upotrijebila gumene metke i da je barikade policija uklonila za 10 minuta, ali se oko 100 demostranata pregrupisalo na trgu.

Policija je te demostrante opkolila sa dva svoja kordona i odvojila ih od, na stotine drugih koji su pritrčali iz obližnjih ulica.

To je prvi pokušaj policije da ukloni demostrante sa španskih ulica od 15. maja kada su započeli protesti u Madridu, a zatim se prelili na druge španske gradove.

Na protestima je učestvovalo na desetine hiljada ljudi i organizovani su u Barseloni, Valensiji, Saragosi, Palma de Majorci, mada je najveći broj okupljenih zabeležen u španskoj prestonici.

Galerija