Infekcija smrtonosnom bakterijom EHEC se širi Njemačkom

Eksperti savjetuju visoke higijenske standarde u pripremi hrane i odlazak kod ljekara poslije prvih simptoma bolesti.
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.05.2011. 11:53h

Infekcija bakterijom EHEC, koja je u Nemačkoj odnijela pet života, širi se i dalje, a broj bolesnih se već popeo na oko 700 ljudi, od kojih je većina stacionirana u sjevernom dijelu države, javljaju mediji.

'Infekcija se širi'', upozorio je danas direktor referentnog Instituta ''Robert Koh'' Rajnhard Burger u emisiji televizije ARD ''Morgenmagazin''.

Stručnjaci Instituta za higijenu u Hamburgu otkrili su da su krastavci, uvezeni izi Španije, uzorčnici EHEC-bakterijske infekcije, koja se manifestije teškim prolivima i oštećenjima na bubrezima i jetri, koja mogu biti smrtonosna.

Naučnici Univerzitetske klinike u Minsteru su uvjereni da su otkrili tačni tip opasne po život bakterije EHEC i da je reč o tipu HUSEC 41 koji je multirezistentan, što znači da mnogi antibiotici, među kojima je i penicilin, tu ne pomažu, ali da, ipak, kako se navodi, postoji jedna grupa koja pomaže.

Prema mišljenju eksperata sa Uniklinike Minster, riječ je o anitbioticima Carbapeneme iz grupe Beta-Lactam-Antiobiotika, koji bi mogli pomoći u liječenju inficiranih osoba EHEC-bakterijom.

Eksperti savjetuju visoke higijenske standarde u pripremi hrane i odlazak kod ljekara poslije prvih simptoma bolesti, kao i mirovanje i uzimanje najmanje dva litra tečnosti dnevno.

Bonus video: