Vikiliks: Bugarski premijer sa kriminalnom prošlošću

U izvještaju pod naslovom "Prljavština" navode se i veze Borisova sa nekim figurama iz bugarskog podzemlja.
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.05.2011. 07:56h

Bugarski premijer Bojko Borisov je u prošlosti bio povezan sa nestajanjem goriva, nepovoljnim dogovorima sa ruskom kompanijom Lukoil i krijumčarenjem metamfetamina, navodi se u poverljivom izveštaju Vikiliksa, koji je objavio depeše bivšeg američkog ambašadora u Bugarskoj Džona Bajerlija.

Smatra se da je bugarski premijer iskoristio svoj položaj prvog čovjeka policije za prikrivanje svojih kriminalnih aktivnosti.

Žena bugarskog premijera Cvetelina Borislavova, inače najbogatija Bugarka, bogatsvo joj je procijenjeno na više od milijardu leva ili više od pola miliona eura, se takođe navodi u izveštaju u okviru pranja novca kroz svoje banke za razne kriminalne organizacije.

U izvještaju pod naslovom "Prljavština" navode se i veze Borisova sa nekim figurama iz bugarskog podzemlja, kao što su Mladen Mihalev i Rumen Nikolov.

Prema navodima Bajerlija, Borisov se ponašao kao šerif u zemlji iako nije riješio 123 ubistava i nije uhapsio ni jednog od lidera organizovanog kriminala u Bugarskoj.

Borisov se trenutno nalazi u Holandiji, odakle je saopštio da ne prati izvještaje sa Vikiliksa, jer su to po njemu kopije stranica žute štampe i izjave predstavnika drugih političkih partija.

Bonus video: