Solidarnost :"Pokažimo da smo jaki, jer ova vlada vodi računa samo o jakima"

Sindikat Solidarnost procjenjuje da je danas širom Poljske na ulice izašlo više od 100.000 nezadovoljnih Poljaka.
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.05.2011. 18:07h

Poljski sindikati Solidarnost izveli su danas na ulice u centrima svih 16 vojvodstava zemlje desetine hiljada radnika kako bi poručili vladi premijera Donalda Tuska da im je dosta principa "politika vaša - bijeda naša".

"Pokažimo da smo jaki, jer ova vlada vodi računa samo o jakima", pozvao je Poljake na kraju demonstracija u Varšavi, pred skupštinom Mazovjeckog vojvodstva lider Solidarnosti Pjotr Duda.

U nekim gradovima, kao u prijestonici Varšavi, demonstracije su održane kao klasični sindikalni protest.

Sindikalci su održali mitinge i marš od Ministarstva državnog trezora, gdje je nekoliko hiljada demonstranata skandiralo "Dosta lopovske privatizacije", pošto ministarstvo odbija garancije za paket pomoći radnicima u privatizovanim preduzećima, preko Ministarstva infrastrukture do sjedišta vojvodstva.

U drugim gradovima, kao u Vroclavu, sindikalni aktivisti osmislili su protest kao hepening - došli su maskirani u ministre vlade i smrt s kosom a okupljenima su odigrali malu pozorišnu predstavu koja govori kako se vlada ponaša prema radnicima.

U Ščečinu na sjeveru Poljske demonstranti su napisali nekoliko stotina biografija koje su predali vojvodi - predsjedniku regionalne skupštine s porukom da premijer Tusk i njima da posao ministra bez portfelja kao što je zaposlio poslanika opozicionih postkomunista, Bartoša Arlukoviča koji je odnedavno ministar za socijalno isključene.

U Bidgošću se sindikalnim aktivistima i radnicima pridružila i kolona od 100 zemljoradnika na traktorima, a sindikati Katovica su uz miting priredili i rok koncert.

Solidarnost procjenjuje da je danas širom Poljske na ulice moglo da izađe više od 100.000 nezadovoljnih Poljaka, što bi bio najveći sindikalni protest posljednjih godina.

Glavni zahtjev koji su u peticijama demonstranti predavali vojvodama širom zemlje jeste da se zakonom minimalna zarada veže za prosječnu tako da iznosi 50 odsto, što bi značilo da bi se u ovom trenutku povećala sa 346 na 425 eura.

"Takav rast je moguć kada BDP raste tempom od tri odsto godišnje. Privreda raste, trebalo bi da raste i minimalna zarada, to nije nikakvo rasipništvo", kazao je danas Duda televiziji TVN24.

Sindikati takođe traže od vlade da poveća izdatke za socijalnu pomoć, da privremeno smanji akcize na benzin i goriva zbog ubrzanog rasta cijena namirnica i da ne štedi na sredstvima koja ulaže da suzbije nezaposlenost.