BLOKIRALI SNIMKE

Seks skandali potresaju tursku opoziciju

"Podnosim ostavku kako bih poštedeo stranku štete koju ove optužbe mogu da izazovu", izjavio je poslanik Deniz Bolukbasi i dodao da je žrtva politički motivisane zavjere.
59 pregleda 0 komentar(a)
deniz bolukbasi, Foto: Patlakhaber.com
deniz bolukbasi, Foto: Patlakhaber.com
Ažurirano: 21.05.2011. 14:35h

Šest istaknutih turskih opozicionih političara podnijelo je ostavke zbog seks skandala, čije bi se posljedice mogle osjetiti na izborima 12. juna.

Turski mediji su izvijestili da se na kompromitujućem snimku postavljenom na internetu mogu vidjeti poslanici Partije nacionalne akcije.

Četvorica članova te tvrdokorne nacionalističke stranke podnijela su ostavke početkom mjeseca zbog sličnih snimaka, od kojih neki prikazuju scene seksualnih odnosa, snimljene u kući koju su, navodno, neki članovi te partije koristili za vanbračne sastanke, preneo je AP.

"Podnosim ostavku kako bih poštedeo stranku štete koju ove optužbe mogu da izazovu", izjavio je poslanik Deniz Bolukbasi i dodao da je žrtva politički motivisane zavjere.

Snimke je objavila tajanstvena grupa koja sebe naziva "Različitim nacionalistima".

Partija nacionalističke akcije optužila je pristalice turskog premijera Redžepa Taipa Erdogana da pokušavaju da podriju njen kredibilitet, što je Erdoganova stranka odbacila.

Rezultati anketa pokazuju da nacionalistička partija uživa podršku oko 10 odsto birača, što je donji prag za ulazak neke stranke u parlament.

Ukoliko na izborima ne dobije dovoljno glasova, osvojeni glasovi biće podeljeni među strankama koje su zastupljene u parlamentu, što bi Erdoganovoj vladajućoj partiji, za koju se veruje da će i treći put pobediti na izborima, moglo da obezbedi još više poslanika.

Turske vlasti su najavile da će blokirati pristup spornim snimcima.

"Na samoj stranci je da reaguje kada je reč o njenim unutrašnjim stvarima. Ma koliko (snimci) bili nemoralni, smatram da njihovo objavljivanje nije ispravno ponašanje, iz ljudske perspektive", izjavio je šef diplomatije Ahmet Davutoglu za televiziju NTV.

Deniz Bajkal, dugogodišnji lider glavne turske opozicione sekularne partije, povukao se prošle godine s mjesta šefa strane pošto je tajno snimljen na ljubavnom sastanku.

Bajkal je tvrdio da je žrtva političke zavjere, iza koje stoji vlada.

Tužilaštvo je pokrenulo istragu, ali nije ustanovljeno ko stoji iza tih snimaka.