Uprkos zabrani okupljanja Španci nastavljaju proteste

Međutim, okupljeni na gradskom trgu Puerta del Sol nisu se razišli, a policija nije intervenisala kako bi ih rasterala, javio je BBC
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.05.2011. 10:14h

Oko 25.000 španskih demonstranata ostalo je tokom noći na centralnom trgu u Madridu, gdje protesti zbog ekonomske politike vlade traju već šesti dan, uprkos tome što je na snazi zabrana političkih okupljanja pred sjutrašnje izbore.

Izborna komisija je u četvrtak donijela odluku prema kojoj su protesti dan pred izbore, na kojima će Španci birati gradska vijeća i 13 od 17 regionalnih vlada, nelegalni, a ova zabrana na snagu je stupila u ponoć.

Međutim, okupljeni na gradskom trgu Puerta del Sol nisu se razišli, a policija nije intervenisala kako bi ih rasterala, javio je BBC.

Mnogi demonstrani prekrili su usta ljepljivom trakom kako bi pokazali da im nije dozvoljeno da govore, a nakon ponoći, kada je zabrana stupila na snagu, uslijedio je trenutak tišine, nakon kojeg su se trgom prolomili smijeh, uzvici i pjesma.

Pojedini demonstranti kažu da su strahovali da će policija pokušati da nasilno uguši proteste, ali je ministar unutrašnjih poslova Alfredo Peres Rubalkaba rekao da policija "neće rješavati jedan problem tako što će stvarati drugi".

Protesti u Španiji zbog velike nezaposlenosti od 21,3 odsto, najveće u EU, koja među mladima dostiže čak 45 odsto, i oštrih mjera štednje, na trgu u Madridu počeli su kao spontano okupljanje, a u proteklim danima proširili su se u samoj prijestonici, kao i na druge gradove u zemlji.

U Madridu, šest noći zaredom na ulicama je provelo više stotina ljudi.

Demonstranti traže otvaranje novih radnih mjesta, poboljšanje životnog standarda, iskorijenjivanje korupcije i promjene u planu mjera štednje vlade socijalista.

Učesnici protesta u Madridu rekli su da će poštovati izborna pravila koja zabranjuju proteste dan pred izbore, ali da će ostati na trgu.

Galerija

Bonus video: