Papa putem satelitske veze zove astronaute

U saopštenju se navodi da će video-komunikacija iz sale Vatikanske biblioteke započeti u 13 sati i 11 minuta po lokalnom vremenu i da će trajati oko 20 minuta
0 komentar(a)
NASA, Foto: Rojters
NASA, Foto: Rojters
Ažurirano: 21.05.2011. 08:10h

Poglavar Rimokatoličke crkve Benedikt XVI prvi put će, putem satelitske veze, razgovarati sa posadom Međunarodne kosmičke stanice (MKS), javile su ruske novinske agencije iz Rima, prenoseći saopštenje Evropske kosmičke agencije.

U saopštenju se navodi da će video-komunikacija iz sale Vatikanske biblioteke započeti u 13 sati i 11 minuta po lokalnom vremenu i da će trajati oko 20 minuta, prenijela je agencija Interfaks.

RIA Novosti navodi da je ranije planirano da se 84-godišnji rimski papa poveže sa svemirom 4. maja, ali da je zbog odlaganja leta šatla "Indevor" pomjerena i komunikacija sa astronautima.

Papa Benedikt XVI razgovaraće sa dva italijanska astronauta koji se trenutno nalaze na MKS, Robertom Vitorijem i Paolom Nespolijem.

Razgovoru će prisustvovati direktor za letove i operacije u Evropskoj kosmičkoj agenciji Tomas Rajter, predsjednik Italijanske kosmičke agencije Enriko Sadžis i general italijanskog vazduhoplovstva Djuzepi Bernardi.

Sa astronautima papa će pričati na engleskom, a Italijane će pozdraviti na italijanskom jeziku, navodi Interfaks.

Bonus video: