Kritike zbog izgleda statue pape Jovana Pavla II: Autor ga loše upamtio

Inauguracija bronzane statue autora Oliveire Rajnaldija ispred glavne željezničke stanice u Rimu trebalo je da bude dio proslave kojom se obilježava beatifikacija Jovana Pavla II
75 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.05.2011. 18:24h

Neobičan dizajn skulpture pokojnog pape Jovana Pavla II, koji je prikazan u formi gigantske, šuplje figure, izazvao je oštre kritike od strane stručnjaka i zvaničnog vatikanskog dnevnog lista.

Inauguracija bronzane statue autora Oliveire Rajnaldija ispred glavne željezničke stanice u Rimu trebalo je da bude dio proslave kojom se obilježava beatifikacija Jovana Pavla II.

Statua prikazuje papu kako otvara svoj ogrtač i pruža ruku i znak dobrodošlice.

Autor je dodao da je prikazao papu onako kako ga je upamtio.

"Lice jedva da podsjeća na papu. Izgleda da ukupan rezultat nije adekvatan", piše zvanični vatikanski list "Oservatore romano", koji je uporedio cijelokupni spomenik sa "šatorom ili stražarskom kućicom".

Umjetnički kritičar Ahile Bonito Oliva izjavio je da oštre ivice skulpture ne odražavaju blagu narav Jovana Pavla II, ali je dodao: "Vremenom ćemo se naviknuti."

Rajnaldi je rekao da mu cilj nije bio da skulptura vjerno dočarava Jovana Pavla II u fizičkom smislu, nego da prikaže njegovu otvorenost.

Autor je dodao da je prikazao papu onako kako ga je upamtio.

Galerija

Bonus video: