Francuska ograničava potrošnju vode zbog suše

Prošle nedjelje je Bruno Le Mer, francuski ministar poljoprivrede, apelovao na EU da ublaži neke ekološke zahtjeve.
67 pregleda 0 komentar(a)
pšenica, Foto: Shutterstock.com
pšenica, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 16.05.2011. 17:39h

Francuska je uvela ograničenje potrošnje vode u 28 od svojih 96 departmana, objavilo je danas ministarstvo ekologije te zemlje.

Poslije više mjeseci ispodprosječnih padavina, situacija sa podzemnim vodama, riječnim tokovima i topljenjem snijega na planinama je takva kakva bi se inače mogla očekivati tek u julu, ističe francuska ministarka ekologije Natali Košćuško-Morize, izvještava AFP.

Košćuško-Morizeova napominje da bi uskoro ograničenje potrošnje vode moglo da se proširi na još tri departmana, tako da bi njime praktično bila obuhvaćena trećina zemlje.

Ni u naredne dvije nedjelje meteorolozi ne predviđaju znatnije padavine u Francuskoj pa je već sigurno da će zbog suše biti umanjen i ovogodišnji rod žitarica u toj zemlji, najvećem proizvođaču žita u EU.

Prošle nedjelje je Bruno Le Mer, francuski ministar poljoprivrede, apelovao na EU da ublaži neke ekološke zahtjeve

Na sjeveru Francuske u zemljištu se bilježe najniže vrijednosti vlage za posljednjih 50 godina. April je ove godine bio jedan od najtoplijih i najsušnijih koji se pamte, a količina padavina je jedva dostigla 29 odsto prosjeka za taj mjesec u periodu od 1971. do 2000. godine.

Stručnjaci napominju da su propušteni svi izgledi da ovogodišnja francuska žetva pšenice zasluži i vrlo dobru ocjenu, budući da manjak vlage pogađa taj usjev u uznapredovaloj fazi razvoja.

Prošle nedjelje je Bruno Le Mer, francuski ministar poljoprivrede, apelovao na EU da ublaži neke ekološke zahtjeve kako bi se Francuskoj omogućilo da primijeni mjere koje bi pomogle domaćim stočarima pogođenim i sušom i visokim cijenama žitarica.

Bonus video: