Sudija odbio slobodu sa kaucijom i naredio pritvor Štros-Kanu

Portparol njujorške policije izjavio je da Štros-Kan nema diplomatski imunitet, iako nije obrazložio taj stav.
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.05.2011. 18:43h

Njujorški istražni sudija odredio je danas pritvor generalnom direktoru Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominiku Štros-Kanu i odbiooslobađanje sa kaucijom.Štros-Kan (62) priveden je u subotu na njujorškom aerodromu. Optužen je za kriminalni seksualni čin, pokušaj silovanja i prisilno zadržavanje, na osnovu optužbi 32-godišnje sobarice hotela Sofitel u njujorškoj četvrti Menheten.Sudija Melisa Džekson izjavila je da je određen pritvor zbog opasnost bjekstva Štros-Kana.

Advokati su prethodno ponudili oslobađanje uz kauciju od jednog miliona dolara i da bi do suđenja Štros-Kan bio u Njujorku kod kćerke.

Advokati Štros-Kana tvrde da imaju dokaz za alibi

Advokati generalnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominika Štros-Kana (Dominique Strauss-Kahn) imaju dokaz da je on bio u restoranu na ručku sa svojom ćerkom u vrijeme kada je navodno seksualno napao hotelsku sobaricu, javio je danas francuski radio RMC.

RMC je naveo da su advokati utvrdili kretanje Štros-Kana prema kojem je napustio hotel u podne, nakon plaćanja računa i predaje ključa, a zatim je otišao na ručak sa svojom ćerkom i uzeo taksi do aerodroma.

Prema tom rasporedu, Štros-Kan je već napustio hotel u vrijeme kada djevojka tvrdi da ju je Štros-Kan jurio niz hodnik, prisilio je da uđe u sobu i napao je, prenio je RMC i dodaje da advokati imaju materijalne dokaze i svedoke.

Podvrgnut medicinskim testiranjima

Pojavljivanje pred sudom izvršnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda Dominika Štros-Kana, optuženog za seksualni napad, odloženo je za danas, pošto je on pristao da bude podvrgnut medicinskim testiranjima.

Policajci, sudski službenici i novinari čekali su u nedjelju osam sati ispred suda, očekujući da se Štros-Kan (62) izjasni o optužnici, koja ga tereti za seksualni napad na spremačicu hotela Sofitel.

Jedan od njegovih advokata Bendžamin Branfman je ranije izjavio da će se Štros-Kan izjasniti da nije kriv, dok je drugi advokat - Viijem Tejlor rekao da Stros-Kan neće doći u sud jer je pristao na testiranje.

On je noć proveo u pritvorskoj jedinici u Harlemu, namenjenoj za seksualne prekršitelje.

"Naš klijent je svojevoljno pristao na naučno i forenzičko ispitivanje", rekao je Tejlor i dodao da je Štros-Kan umoran, ali je dobro.

Bez diplomatskog imuniteta

Kao službenik MMF-a, Štros-Kan uživa ograničeni diplomatski imunitet, što znači da je zaštićen od pravnih procesa u vezi sa radnjama koje počini u tom svojstvu.

Nije, međutim, jasno da li će se on pozivati na taj imunitet, niti da li bi se ta vrsta imuniteta mogla odnositi za slučaj ovakve optužnice.

Portparol njujorške policije izjavio je da Štros-Kan nema diplomatski imunitet, iako nije obrazložio taj stav.

U optužnici se navodi da je 32-godišnja spremačica u subotu ušla u njegov hotelski apartman, gdje noćenje košta 3.000 dolara, misleći da je prazan.

Međutim, tvrdi ona, iz kupatila se pojavio nag Štros-Kan i počeo da je juri po hodniku, a zatim je odvukao u spavaću sobu.

Ona se tamo, navodno, izborila s njim, ali ju je zatim odvukao u kupatilo, prinudio na oralni seks i pokušao da je svuče.

Ona je ponovo uspela da umakne, ispričala kolegama šta se desilo, a oni su pozvali policiju.

Dok su detektivi stigli, Štros-Kan je već žurno napustio hotel.

Uhapšen je na međunarodnom aerodromu Džon F. Kenedi, gdje su ga detektivi izvukli iz aviona "Er Fransa" 10 minuta prije poletanja za Pariz.

Zamjeniće ga Džon Lipski

Na čelo Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), nakon hapšenja izvršnog direktora Dominika Stros-Kana, doći će njegov prvi zamjenik Džon Lipski, izjavio je portparol MMF-a Vilijem Marej.

Marej je rekao da će Lipski o razvoju događaja obavjestiti članove Borda direktora MMF-a, koji nadgledaju dnevne operacije te međunarodne finansijske institucije.

U skladu sa standardnim procedurama MMF-a, Džon Lipski, prvi zamjenik izvršnog direktora, je vršilac dužnosti direktora kada ovaj nije u Vašingtonu, rekao je Marej.

U saopštenju MMF-a, koje je potpisala drugi portparol MMF-a Kerolajn Etkinson, ističe se da MMF ostaje u potpunosti funkcionalan i operativan.

U tom saopštenju se samo potvrđuje da je Štros-Kan uhapšen i da je zadržao svog privatnog advokata da ga zastupa u tom slučaju.

MMF nema komentar o tome, navodi se u tekstu i napominje da će sva pitanja u vezi sa tim slučajem biti preusmjerena Stros-Kanovima advokatima i lokalnim vlastima.

Galerija

Bonus video: