Hrana u Austriji poskupila 70 odsto

Već nedjeljama pojedine mušterije na kasama supermarketa ne vjeruju svojim očima, kada se suoče drastično uvećanim računom
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.05.2011. 11:34h

Namirnice su u Austriji poskupjele i to do 70 odsto, pokazuje aktuelno istraživanje „Radničke komore“ (AK) u Beču.

Već nedjeljama pojedine mušterije na kasama supermarketa ne vjeruju svojim očima, kada se suoče drastično uvećanim računom, koje sada potvrđuje i novo istraživanje.

AK je analizirala cijene 31 namirnice, od marmelada do krastavca, i došla je do zaključka da su cijene za odabrane namirnice od septembra 2010. do marta ove godine znatno porasle.

Na vrhu liste namirnica koje su poskupjele nalazi se brašno, koje sada košta za 69 odsto više nego prije pola godine.

I crno vino je drastično poskupjelo, i to za 44,9 odsto, kao i krompir (34,4 odsto), sir (21,5 odsto), kafa (20,4 odsto) i jabuke (10,1 odsto).

I crno vino je drastično poskupjelo, i to za 44,9 odsto, kao i krompir (34,4 odsto), sir (21,5 odsto), kafa (20,4 odsto) i jabuke (10,1 odsto).

Samo u prošloj godini cijena pšenice se na međunarodnim berzama, uslijed loše žetve, udvostručila, a isto se desilo i sa kafom, tako da se to sada prenosi na potrošače.

Zbog rastućih troškova za energiju i sirovine će cijene namirnica će ostati visoke, ocjenjuje AK.

Prema rečima Zgubić, potrošači u Austriji imaju sreće što postoji velika borba između trgovaca, pa stalno ima sniženja cijena.

„Poređenje cijene zasigurno se isplati“, podvukla je ona.

Bonus video: