Oli Ren: Restrukturacija javnog duga Grčke pogubna za eurozonu

Evropska komisija je preko svog komesara za ekonomiju, Olija Rena, oštro odbila ideju da se grčki javni dug restrukturiše.
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.05.2011. 15:10h

Evropska komisija je ideju odbila iako se među nekim zemljama članicama sve češće čuje da su djelimični otpis i prolongiranje plaćanja neminovni.

Istovremeno, MMF je pozvao Evropsku uniju da na svaki način pomognu Grčkoj, a poručili su da će i sami dati nova sredstva ako ih Atina zatraži.

Oli Ren je, pred Evropskim parlamentom, koji raspravlja o stanju u eurozoni, rekao da bi eventualna restrukturacija javnog duga Grčke- a to podrazumijeva otpis nekih dugova i prologiranje plaćanja drugih, bila "razorna" i za eurozonu i za samu Grčku.

Ugrožen Euro?

Ako investitori uvide da članica eurozone - pa dakle i eurozona - nije kadra vratiti dug, opet će biti ugrožen euro, a Grčka duže vrijeme neće moći posuđvati na međunarodnom tržištu novca.

Komesar za ekonomiju nastojao je, ovim dramatičnim riječima uticati na Evropski parlament, kako bi oni, preko svojih stranaka uticali na vlade u državama iz kojih dolaze da ne popuste zagovornicima restrukturacije.

Grčka je već dobila 110 milijardi pomoći, koje su otišle na finasiranje njenog duga. Podsjetimo, Irska je dobila 85, a Portugal će dobiti 55 milijardi eura pomoći.

Naredne sedmice, EU ministri finansija i ekonomija odlučiće šta bi se dalje moglo s Grčkom. Na nivou Savjeta ministara - gdje zemlje zastupaju vlastite najbolje interese, zvanično se odbija ideja restrukturacije. Ministri ekonomija evropskih zemalja će vjerovatno dodatno odrediti novih 12 milijardi eura pomoći Atini - ali ni to neće staviti Grčku na zdrave noge.

Dva moguća scenarija

U Briselu kažu da postoje dva moguća scenarija. Prema prvom, ova će se mučna situacija nastaviti sve dok svima ne postane jasno da je restrukturacija neminovna. Prema drugom, Grčkoj će se davati nova i nova pomoć za finansiranje duga, sve dok za godinu dana ne stupi na snagu fond za stalnu pomoć. Baš zato jer bi taj fond bio stalan, davanje pomoći Grčkoj bilo bi politički manje osjetljivo pitanje za političke lidere bogatijih članica EU.

Treći scenario, o kojem je posljednjih dana bilo špekulacija u njemačkoj štampi, je da Grčka izađe iz Evropske unije. Tako bi izašla i iz zone eura. Ali, taj potez je , barem zasad, politički nezamisliv - a sama Grčka na to ne bi nikada pristala.

Bonus video: