Rimljani uplašeni, po predanju stiže veliki zemljotres

Rafaele je svoja predviđanja bazirao na kretanju zvijezda i planeta koja izazivaju potrese.
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.05.2011. 16:38h

Po predanju samoukog seizmologa Rafaela Bendandija, koji je za života predvidio brojne katastrofe, 11. maja dogodiće se zemljotres koji bi trebalo da sravni Rim sa zemljom. Zbog toga je veliki broj preplašenih Rimljana 11.5. odlučio da uzme slobodan dan.

Rim bi na ovaj dan trebalo da pogodi stravičan zemljotres koji će uništiti preko 2.000 godina stare znamenitosti grada.

Cjelokupnu paniku izazvale su tvrdnje da je Rafaele Bendandi (1893-1979), čuveni „predskazivač zemljotresa“ kako ga je nazvao list „Corriere della Sera“, najavio i ovaj zemljotres koji će do temelja sravniti glavni grad Italije.

On je tokom svog života predvidio nekoliko razarajućih zemljotresa, među kojima i onaj iz 1976. u Friuliju kada je život izgubilo preko 1.000 osoba a više od 45.000 ostalo bez doma.

Tvrdnje mnogih koji strijepe od 11. maja potkrepljuje i zemljotres koji je Rafaele predvidio da će se desiti u Senegalu 2. januara (što se ispostavilo kao tačno), ali je Italijan promašio datum za dva dana. Rafaele je svoja predviđanja bazirao na kretanju zvijezda i planeta koja izazivaju potrese i da se prema tim putanjma mogu odrediti budući potresi.

Uprkos svojim upozorenjima on je nailazio na nerazumijevanje vlasti koje su ga smatrale ekscentričnim šarlatanom.

Rafaele je svoja predviđanja bazirao na kretanju zvijezda i planeta koja izazivaju potrese i da se prema tim putanjma mogu odrediti budući potresi

Mnogi poštovaoci Bendandijevog rada smatraju da se kataklizma za 2011. već dogodila ali u Japanu tako da ako su njegova predviđanja tačna - planeta je za ovu godinu već doživjela najavljenu katastrofu.

Izvještaji o najnovijem predskazanju svoj pun zalet doživjeli su zahvaljujući Internetu, ali i činjenici da Rim bez sumnje leži na trusnom području i tome da je osoba koja nije pravi stručnjak najavila i zemljotres koji je potresao grad Akvilu prije dvije godine.

Paola Lagorio, predsjednica fondacije koja je uspostavljena u Bendandijevu čast u rodnoj Bolonji tvrdi da je ipak samo riječ o urbanoj legendi. „Sa potpunom sigurnošću mogu da tvrdim da Bendandi u svojim papirima i dokumentima nema ovakvo predviđanje. Takav datum ne postoji, a takvo mjesto se ne spominje“, izjavila je Paola Lagorijeva.

Galerija

Bonus video: