Hiljade mladih Čeha protestuje tražeći legalizaciju marihuane

Češka je liberalizovala svoje propise o posjedovanju malih količina droga. Precizno propisane male kolicčne, namjenjene očigledno za ličnu upotrebu, ne mogu da vode kazni zatvora.
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.05.2011. 17:07h

Centar Praga su od podneva do večeri okupirale hiljade mladih Čeha koji u protestnoj šetnji češkom prijestonicom i koncertom u jednom od gradskih parkova zahtjevaju da vlada legalizuje marihuanu.

Tradicionalni protest ljubitelja te "lake" droge nazvan Milion marihuana marš u Pragu se održava tradicionalno početkom maja, a današnji je već 14. po redu.U protestu koji se odvija bez incidenata učestvuje oko šest hiljada ljudi, saopštila je policija koja nadzire okupljanje poklonika marihuane."Sazivanjem demonstracije reagujemo na prohibiciju konoplje i nepotrebno šikaniranje ljudi koji konoplju gaje i koriste samo za ličnu upotrebu", kazali su, objašnjavajući zašto su izašli na ulice, organizatori protesta.I ove godine učesnici na ulici dijele penzionerima i starijim Pražanima sjemenke konoplje, a može da ih dobije i svaki punoljetni čovjek kome bi konoplja i marihuana bili potrebni za liječenje, što je inače po češkim zakonima nelegalno.Češka je liberalizovala svoje propise o posjedovanju malih količina droga. Precizno propisane male kolicčne, namjenjene očigledno za ličnu upotrebu, ne mogu da vode kazni zatvora.Posjedovanje marihuane u bilo koje svrhe je, međutim, i dalje nelegalno, tretira se kao prekršaj za koji u može da sledi vrlo visoka novčana kazna, od preko 1.000 eura.

Bonus video: