Marin Le Pen na skupu desnice: Dali smo ključeve vrta nepoznatoj osobi

Ankete pokazuju da Marin le Pen ima šanse da pobijedi u drugom krugu predsjedničkih izbora
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.05.2011. 15:50h

Predsjednica francuske ekstremne desnice Marin Le Pen (Marine) u Parizu je bila na čelu skupa sa njenim pristalicama na tradicionalnom prvomajskom defileu."Treba da razbijemo okove francuskog naroda i da razbijemo okove odricanja", rekla je Marin Le Pen na svom prvom obraćanju za 1. maj kao predsjednice Nacionalnog fronta. Njen otac Žan-Mari Le Pen, koji je vodio stranku skoro 40 godina, u januaru je ćerki predao funkciju.

"Za godinu dana", odnosno prije drugog kruga predsjedničkih izbora 2012. godine, "bićemo na nekoliko dana od proljeća za Francusku", rekla je ona u dugačkom obraćanju.Ankete pokazuju da Marin le Pen ima šanse da pobijedi u drugom krugu predsjedničkih izbora iduće godine.

"Kuća je otvorena i dali smo ključeve vrta nepoznatoj osobi... željnoj da svako uđe u našu kuću bez našeg znanja"

Marin Le Pen je pozvala Francuze da se "oslobode Evropske unije, jer ona samo slabi Francusku i smanjuje njene slobode".

"Treba slaviti ime Jovanke Orleanke!"

Pominjući Fronteks, evropsku strukturu zaduženu za kontrolu granica unutar EU, ona je rekla: "Kuća je otvorena i dali smo ključeve vrta nepoznatoj osobi... željnoj da svako uđe u našu kuću bez našeg znanja".Marin Le Pen je na taj način željela da oda poštu Jovanki Orleanki, zaštitnoj figuri francuske desnice, dok njen otac još od 1988. želi da se njeno ime slavi svake godine skupom na 1. maj, i to pored njenog spomenika u Parizu.Policija je navela da je na tom skupu bilo oko 3.000 ljudi, dok predstavnici stranke tvrde da ih je bilo oko 20.000.

Bonus video: