Privlačna za strance

Njemačka očekuje nove strane radnike

Nemačka očekuje veliki priliv radnika iz osam zemalja istočne Evrope jer se zakonom koji je danas stupio na snagu ukida njihova obaveza da pribavljaju posebne radne dozvole.
0 komentar(a)
Njemačka, Foto: Alemanha-viagem.com
Njemačka, Foto: Alemanha-viagem.com
Ažurirano: 26.02.2019. 17:16h

Zakon omogućava građanima Poljske, Slovačke, Slovenije, Mađarske, Češke, Estonije, Letonije i Litvanije da na njenoj teritoriji od 1. maja rade pod istim uslovima kao, na primer, Francuzi ili Španci.

Do sada su državljani ovih zemalja morali da pribave posebnu radnu dozvolu njemačke Savezne agencije za rad, podsjetila je njemačka agencija DAPD.

Eksperti za tržište rada očekuju da će 2011. i 2012. godine iz osam novih članica Evropske unije pristići oko 800.000 gastarbajtera, što je skromna brojka u poređenju sa devedesetim godinama prošlog vijeka, kada je iz zemalja istočne Evrope u potrazi za poslom u Njemačku pristiglo više od 3,3 miliona ljudi.

Njemačka od maja otvara tržište rada za sve građane država koje su 2004. ušle u EU, sa izuzetkom Malte i Kipra. Najkasnije 2014. ograničenja treba da budu ukinuta i za Bugarsku i Rumuniju, koje su u Uniju ušle tek 2007. godine.

Prema podacima Službe za statistiku, u Njemačkoj je prošle godine živjelo i radilo 425.000 državljana iz osam novih članica EU, među kojima 315.000 Poljaka.

Njemačka je privlačna za strane radnike, s obzirom na to da su prosječna primanja u toj zemlji na petom mjestu u Evropskoj Uniji. Više se zarađuje samo u Danskoj, Luksemburgu, Holandiji i Velikoj Britaniji, objavila je njemačka agencija, pozivajući se na podatke federalne Službe za statistiku.

Sem toga, u Njemačkoj je zabilježen prilično nizak nivo nezaposlenosti, znatno niži nego u Austriji, Luksemburgu, Holandiji , Kipru i na Malti.