Belgija godinu dana bez vlade

Belgija danas obilježava prvu godišnjicu bez vlade, ali niko od 10,5 miliona stanovnika te zemlje ne misli da ima razloga za slavlje.
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.04.2011. 15:56h

Belgijski kralj Alber Drugi prije godinu dana prihvatio je ostavku vlade, ali ni poslije toliko vremena flamanska i valonska strana nijesu uspjele da postignutu dogovor koji je neophodan za formiranje novog kabineta.

Glavne prepreke su podijeljenost oko upotrebe jezika kao i različito viđenje budućnosti zemlje, koja je odavno postavila svjetski rekord u broju dana bez vlade.

Flamanske partije zastupaju oko šest miliona stanovnika, dok valonske istupaju u ime 4,5 miliona građana.

Vršilac dužnosti premijera Iv Leterm izjavio je tim povodom da su potrebna još tri mjeseca da bi se napravila koalicija.

Predsjedavajući Evropskog savjeta, Belgijanac Herman van Rompej, ocijenio je da je situacija u njegovoj domovini žalosna. Van Rompej je naglasio da je, bez obzira na to što Leterm čini sve što može na funkciji vršioca dušnosti premijera, neophodno da Belgija dobije vladu sa punim kapacitetom.

Belgija međutim, i bez vlade uspijeva da izađe na kraj sa ekonomskim teškoćama koje su zahvatile većinu država EU. Ali tehnička vlada nema mogućnost donošenja važnih odluka, zbog čega je Leterm apelovao na obije strane da ubrzaju pregovore.

Dogovor treba da postignu dvije najveće partije na obije strane, flamanska nacionalistička N-VA Barta de Vevera i socijalisti iz Valonije koje predvodi Elio di Rupo.

Bonus video: