Dik Marti se povlači iz politike

Dik Marti je u politiku ušao 1995. godine, a prije toga je postigao spektakularne rezultate kao istražni sudija i javni tužilac u Luganu
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.04.2011. 08:25h

Liberalno-radikalna stranka Švajcarske saopštila je da se njen član Dik Marti (66), senator iz kantona Tičino i izvjestilac u PS Savjeta Evrope o trgovini organima na Kosovu, neće kandidovati na sledećim izborima za Gornji dom švajcarske Skupštine, prenose frankfurtske "Vesti".

Ovaj, u svijetu najpoznatiji švajcarski političar, okončava tako četiri decenije dugu karijeru u pravosuđu i politici. Poslije izbora, koji će biti održan u oktobru, prestaće i njegov rad u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, u kojoj je kao član švajcarske delegacije bio od 1998. godine.

Marti je svojoj stranci uputio pismo u kome obavještava rukovodstvo o svojoj odluci kao i o svom, već poznatom neslaganju, sa skretanjem ove partije desnog centra ka sasvim desnim idejama, što znači sračunatom govoru o strancima kao opasnosti koja prijeti Švajcarskoj.

Marti završava svoju političku karijeru otvorivši svojim izvještajem jednu od najvećih kriminalno-političkih afera u savremenoj evropskoj istoriji vezanoj za Balkan: trgovinu organima otetih Srba, Roma i Albanaca na sjeveru Albanije nakon bombardovanja NATO-a 1999. godine.

On je u svom izvještaju, prepunom podataka i izvoda iz izvještaja zapadnih obavještajnih službi, a na osnovu iskaza svedoka, iznio činjenice o postojanju mreže tajnih zatvora na sjeveru Albanije pod upravom OVK i Hašima Tačija koji su organizovali trgovinu organima.

Marti je za izvjestioca Savjeta Evrope imenovan u aprilu 2008. godine poslije objavljivanja knjige u kojoj Karla del Ponte, bivša glavna tužiteljka haškog suda, iznosi navode o postojanju trgovine organima i istrazi te afere.

Dik Marti je u politiku ušao 1995. godine, a prije toga je postigao spektakularne rezultate kao istražni sudija i javni tužilac u Luganu (švajcarski kanton Tičino) i uhapsivši, između ostalog, Eskobara mlađeg, otkrivši "pica konekšen" - međunarodnu mafijašku mrežu u koju je bio umiješan i muž tadašnje ministarke pravde.

Dobitnik je najvišeg američkog odlikovanja za doprinos borbi protiv droge.

Bonus video: