Medevedev bi u predavače nakon isteka mandata

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je da po isteku mandata želi da predaje, ali nije dao jasnu naznaku da li planira da se kandiduje na izborima zakazanim za iduću godinu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2011. 18:01h

Ruski i strani investitori s nestrpljenjem iščekuju vijest da li će se Medvedev kandidovati za novi mandat na funkciji predsjednika ili će to učiniti sadašnji premijer Vladimir Putin, prenosi Beta.

Medvedev je tokom ovog mjeseca izjavio da će uskoro donijeti odluku o mogućoj kandidaturi.

Prema njegovim riječima, nije lako nastaviti život nakon obavljanja tako važne funkcije kao što je predsjednik Rusije i da ne zna šta će po isteku mandata raditi.

On je naglasio da bi želio da predaje u novom centru za inovacije "Skolkovu" čiji je projekat izgradnje u toku.

"Što se tiče `Skolkova`, nema sumnje da, ukoliko sv bude u redu, bih volio da tamo predajem. Ne bih to želio da radim samo u `Skolkovu` već i na drugim mjestima jer smatram da svaki političar, koji je bio na čelu države treba da govori o svojim iskustvima, bilo da su ona negativna ili pozitivna", rekao je ruski predsjednik.

Ruski premijer Vladimir Putin zatražio je sredinom ovog mjeseca od lidera svoje vladajuće stranke Jedinstvena Rusija da javno ne govore o predsjedničkim izborima 2012. godine.

Visoki stranački zvaničnik izjavio je 16. aprila da Jedinstvena Rusija želi da se Putin kandiduje na izborima u martu 2012. godine.

Putin je obavljao predsjedničku funkciju u dva uzastopna mandata, a 2008. godine je postao premijer.

Bonus video: