Hitovi aukcije kod Kristija: slavna torba Margaret Tačer i Čerčilovi vještački zubi

Torba Salvatore Feragamo, koja je takođe pripadala Gvozdenoj Lejdi 2000. je na aukciji dostigla cijenu od 82.110 funti
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2011. 15:25h

To je bio simbol njenog beskrompomisnog stila premijerke i ušlo je u rječnik kao nova riječ. Jedna od ručnih torbi Margaret Tačer vjerovatno će dostići cijenu od 100.000 funti kad ode "pod čekić" na aukciji, piše Dejli Mejl.

Crna Asprej torba bila je uz nju tokom najvažnijih sastanaka tokom 80-tih, sa Reganom i Gorbačovom.

Aukcijska kuća Kristi će je ponuditi na prodaju 27. juna, kao dio dobrotvorne prodaje predmeta koje su donirali slavni. Nadaju se dostizanju visoke cifre.

Čerčilova cigara i zubi

Prošle godine, do pola popušena cigara koju je Vinston Čerčil ostavio u kabinetu tokom jednog od ratnih sastanaka, na aukciji je dostigla cijenu od 4.500 funti, dok se očekuje da ove godine njegovi vještački zubi dostignu 16.000 funti.

Torba Salvatore Feragamo, koja je takođe pripadala Gvozdenoj Lejdi (Margaret Tačer), 2000. je na aukciji dostigla cijenu od 82.110 funti, a za nju su se borili kupci sa svih strana svijeta.

Očekuje se da Asprej torba bude još vrjednija jer ima veći istorijski značaj zbot toga što je služila i kao torba za državne papire.

"Handbagging" u rječnicima

Izraz "handbagging" (udaranje ručnom torbom) predstavljao je način razgovora gospođe Tačer sa onima koji su kod nje izazivali nezadovoljstvo.

Ta riječ se prvi put pojavila u štampi 1982. kad je jedan član parlamenta prokomentarisao: "Ona ne može da se osvrne na britansku instituciju a da je ne udari svojom ručnom torbom."

Jednom prilikom, kad je gospođa Tačer izašla prije početka sastanaka, a u prostoriji ostavila svoju torbu, Nikolas Ridli je rekao: "Zbog čega ne počnemo? Torba je ovdje."

Izraz "handbagging" je bio toliko često u upotrebi povodom gospođe Tačer da je ušao u Oksfordov rječnik.

Veliki red Ručne torbe

Gospođa Tačer je ručnu torbu dobila 1988. kao poklon od Džordža Šulca, Reganovog državnog sekretara.

Tom prilikom Šulc je rekao: "Vi ste prvi i jedini pripadnik Velikog reda Ručne torbe."

Majkl Dobs je zapisao da je njena ručna torba "bila dio njenog kabineta, ali je ona koristila i da podsjeti ljude na njenu moć".

Džon Vitingdejl, njen sekretar od 1989. do 1992. je rekao: "Uvijek je isticala torbu tokom sastanaka, tako je pokazivala da namjerava da obavi posao."

Bonus video: