Francuska sve bliža priznavanju palestinske države

Francuska i evropske zemlje razmatraju priznanje palestinske države, rekao je danas ambasador Francuske pri Ujedinjenim nacijama Žerar Aro pred zasijedanje Savjeta bezbjednosti o Bliskom Istoku.
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.04.2011. 19:58h

"Priznanje države Palestine je jedna mogućnost o kojoj se trenutno konsultujemo sa našim evropskim partnerima, u cilju stvaranja polititčkog prostora za nastavak mirovnog procesa", rekao je Aro.

"Ukoliko bi se otvorio takav prostor, on bi olakšao obnavljanje pregovora po dobro poznatim međunarodnim pravilima", ocijenio je francuski ambasador potvrđujući "posvećenost bezbjednosti Izraela".

"Težnje palestinskog naroda za državom i životom u miru i bezbjednosti pored Izraela nisu niđta manje legitimne od slićnih u regionu", kazao je on.

Predsjednik Palestine Mahmud Abas danas je stigao u posjetu Parizu što odražava, ocenjuje Frans pres, sve veće naginjanje ka priznavanju palestinske države od strane EU da bi se ponovo pokrenuo mirovni proces sa Izraelom.

Predsjednik Abas primljen je popodne u Jelisejsku palatu da bi kako je rekao "tražio savjet" od predsjednika Francuske Nikole Sarkozija o koracima ka sticanju nezavisnosti.

U Parizu se već neko vrijeme ozbiljno razmatra priznanje Palestine čak i ako izostane dogovor između dvije strane što potvrđuju riječi ministra inostranih poslova Alena Žipea koji je dva puta govorio na tu temu.

Žipe je sredinom marta rekao da je to "pretpostavka koja se mora imati u vidu", a prošle nedjelje da do takve odluke može doći u "septembru ili oktobru".

Bonus video: