Požar u Gaudijevoj crkvi Sagrada familija

Vatrogasci su ugasili vatru prije nego što je stigla do radova u kamenu Antonija Gaudija, ali su neki djelovi ipak pomalo oštećeni
88 pregleda 0 komentar(a)
sagrada familija, Foto: Rojters
sagrada familija, Foto: Rojters
Ažurirano: 19.04.2011. 14:33h

Oko 1.500 turista bilo je primorano da se evakuiše iz čuvene crkve Sagrada familija u Barseloni, zbog požara za koji se vjeruje da je podmetnut, saopštili su zvaničnici.

Vatrogasci su ugasili vatru prije nego što je stigla do radova u kamenu Antonija Gaudija, ali su neki djelovi ipak pomalo oštećeni, prenio je Frans pres.

Policija vjeruje da je za požar odgovoran "poremećen" čovek koji je vatru zapalio u sakristiji koja je u to vrijeme bila zatvorena za javnost.

Nekoliko turista vidjelo je osumljičenog kako pali odjeću i crkveno posuđe u sobi pored oltara i pozvalo policiju.

"Izgleda da je riječ o 55-godišnjem poremećenom čovjeku kog koga je pronađeno nekoliko upaljača", rekao je novinarima predsjednik Fondacije Sagrada familija Huan Rigol.

Crkva je na listi svjetskog nasljeđa UNESKO-a.

Četiri radnika koja su radila na crkvi su primljena u bolnicu zbog udisanja dima.

Simbol Barselone

Crkva iz 19. vijeka je jedno od najpoznatijih turističkih mjesta u Španiji.

Sa svojih osam tornjeva ukrašenih venecijanskim mozaikom i fasadama na kojima su scene rođenja i stradanja, crkva godinama zadivljuje posjetioce.

Unutra, šuma bijelih stubova diže se 60 metara u vis i dijeli u grane koje se potom prostiru preko tavanice sa zlatnim i zelenim mozaicima.

Gaudi je 40 godina radio na ovoj crkvi koja je kulminacija njegove karijere, potpuno joj posvetivši posljednjih 15 godina svog života tokom kojih je živio u maloj kući pored crkve.

Bonus video: