Bjelorusja dozvolila devalvaciju rublje

Centralna banka Bjelorusije dozvolila je slobodno plutanje nacionalne valute čime praktično dozvoljava njenu devalvaciju.
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2011. 12:27h

Centralna banka kaže da će poslovne banke moći da kupuju i prodaju bjelorusku rublju po cijeni koja će se određivati na otvorenom trgovanju. Nije jasno kako će odluka uticati na crni kurs.

Bjelorusija prolazi kroz tešku ekonomsku krizu sa gotovo ispražnjenim deviznim rezervama. Međunarodne finansijske institucije tražile su oštru devalvaciju rublje da bi se pomoglo ekonomiji.

Od svih bivših sovjetskih repubilka, Bjelorusija se najmanje izmijenila poslije sloma komunizma. Privreda zemlje je gotovo cijela u rukama države, vlada ne pokazuje nikakvu trpeljivost prema disidentima a glavna policijska formacija se i dalje zove KGB.

Predsjednik Aleksander Lukašenko je održao izvjestan stepen ekomomske stabilnosti tokom 17 godina na vlasti uglavnom zahvaljujuići dotacijma svog glavnog pokrovitelja, Rusije.

Međutim, rastuća valutna kriza, pojačana oštrina napada na opoziciju i tajanstvena eksplozija bombe u metrou prošle sedmice proširili su osjećaj rastuće panike u zemlji od 10 miliona stanovnika, često nazivanom posljednjom diktaturom u Evropi.

Eksplozija bombe u pozemnoj željeznicu u Minsku 11. aprila, u kojoj je poginio 13 ljudi i ranjeno više od 200, bila je prvi smrtonosni napad u Bjelorusiji gdje je opozicija uglavom mirna i gdje se za militantne grupe nije čulo.

Bez obzira na ubrzavanje ekonomske krize u zemlji, Lukašenko je pred izbore u decembru povećao plate u javnom sektoru za 30 odsto. Devizne rezreve su u prva dva mjeseca ove godine pale za 20 proceneta, na manje od 4 milijarde dolara, što je natjeralo stanovništvo da u dugim redovima čeka pred bankama da kupi dolare i eure.

Bonus video: