Posljednja večera nije bila u četvrtak, nego u srijedu?!

U svojoj novoj knjizi \'The Mystery Of The Last Supper\' profesor je kombinujući informacije iz Biblije, istorije i astronomije zaključio da je dosadašnje vjerovanje hršćana bilo pogrešno.
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.04.2011. 15:56h

Profesor Kolin Hamfrejs, naučnik sa Kembridža smatra kako je Isus na Posljednjoj večeri bio dan prije, na Veliku srijedu.

U svojoj novoj knjizi 'The Mystery Of The Last Supper' profesor je kombinujući informacije iz Biblije, istorije i astronomije zaključio da je dosadašnje vjerovanje hršćana bilo pogrešno.

Kako piše Dnevnik.hr, naučnike već dugo godina muči kontradiktornost podataka o tom jako bitnom događaju za sve hršćane.

“Što god mislili o Bibliji, činjenica je da Židovi nikad ne bi zamijenili večeru na dan Pashe sa nekom “običnom” večerom i jako je teško razumjeti suprotne tvrdnje jevanđelista. Mnogi vjeruju kako se iz sličnih situacija, Bibliji uopše ne može vjerovati, no nauka nam može pomoći u tome”, ističe Hamfrejs.

Prema njegovoj teoriji, Isus je pratio stari židovski kalendar, a ne lunarni koji je u to vrijeme već bio raširen i koristi se do danas.

Po tome, Pasha i Posljednja večera su se odvile u srijedu pa takvo objašnjenje rasvjetljava zapravo kako se toliko događaja moglo odviti između večere i raspeća, piše Dnevnik.hr.

Zapravo, Isusovo hapšenje, ispitivanje i suđenje nijesu se zbili u jednoj noći već u dužem vremenskom periodu. Računajući, Hamfrejs je došao do zaključka kako se razapinjanje Isusa na krst dogodilo 3. marta, a Uskrsnuće 5. marta.

Bonus video: