Islamski ekstremisti prijete Londonom:"Marama ili smrt"

Pored žena islamske vjeroispovjesti, "talibanskim razbojnicima" meta su homoseksualci i posteri žena u bikiniju izlijepljeni u nekim londonskim naseljima
0 komentar(a)
Jemen, Foto: Rojters
Jemen, Foto: Rojters
Ažurirano: 17.04.2011. 13:11h

Ženama koje ne nose marama prijeti se nasiljem, pa i smrću od strane islamskih ekstremista s namjerom da nametnu šerijatski zakon u nekim djelovima Velike Britanije, piše Dejli mejl.

Pored žena islamske vjeroispovjesti, "talibanskim razbojnicima" meta su homoseksualci i posteri žena u bikiniju izlijepljeni u nekim londonskim naseljima.

Azijanki koja radi u apoteci u istočnom Londonu rečeno je da se oblači skromno i da nosi veo inače će joj uništiti prodavnicu.

Slučaj je iznijela u medijima, otvoreno govoreći o prijatnjama koje dobija, nakon čega je jedan čovjek svratio do apoteke i rekao joj:"Ako nastaviš da radiš ovakve stvari, ubićemo te", prenosi Sandej Tajms.

Kako nije praktikovala muslimanske običaje, ova 31-godišnjakinja na kratko je uzela godišnji odmor, iako strahujući da bi mogla izgubiti posao.

"Zašto moram nositi hidžab ili burku? Nisam uradila ništa loše", čudi se ona.

Ostali indicenti su postavljanje naljepnica u manjinskoj opštini "slobodnoj gej zoni", kao i šaranje po posterima žena u bikiniju kojima se reklamira modna marka H&M.

Jedan od anti-ekstremista Gafar Husein kaže za Sandaj Tajms da je zastrašivanje djelo "Talibanskih siledžija".

"Ova manjina smatra da ostalima mogu nametati svoja tumačenja Islama", objašnjava on.

Tri lica se za sad terete za teška religijska krivična djela.

Bonus video: