Intriga 2012: Putin ili Medvedev?

Sam premijer ponavlja da je prerano govoriti o predsjedničkim izborima, koji će se održati u martu iduće godine i poziva svoju partiju "da se ne uzbuđuje tim povodom"
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.04.2011. 15:12h

Izjava ruskog premijera Vladimira Putina da ni on, ni aktuelni predsjednik Dmitrij Medvedev ne isključuju mogućnost kandidovanja na izborima za šefa države 2012. godine, ponovo je "bacila u razmišljanje" medije, politikologe i eksperte - koji za sada iznose potpuno oprečne ocjene situacije i prognoze za budućnost.

Partija na vlasti, kako pišu Večernje novosti, ima za cilj pobjedu na parlamentarnim izborima 2011. i predsjedničkim 2012, i prioritetnom smatra kandidaturu svog lidera - Putina, dok će u slučaju njegovog odustajanja podržati Medvedeva, kao što je to učinila 2008. godine.

Sam premijer ponavlja da je prerano govoriti o predsjedničkim izborima, koji će se održati u martu iduće godine i poziva svoju partiju "da se ne uzbuđuje tim povodom" i da se priprema na parlamentarne izbore za Dumu, donji dom parlamenta koji se očekuju u decembru.

Sam premijer ponavlja da je prerano govoriti o predsjedničkim izborima, koji će se održati u martu iduće godine i poziva svoju partiju "da se ne uzbuđuje tim povodom"

Član naučnog savjeta Moskovske fondacije Karnegi Aleksej Malašenko smatra da pravu informaciju u vezi sa izborima nema niko i ne isključuje da će poslije izbora tandem nastaviti da postoji kao "sistem na dvije noge" - koji dijelom radi "na Zapadu" a dijelom na "unutrašnjem tržištu".

Jedan od rijetkih koji smatra da bi čak i Medvedev i Putin mogli da učestvuju na izborima je deputat ruske Dume (donjeg doma parlamenta) Konstantin Zatulin.

"Zajedno ćemo 2012. godine razmisliti i uzeti u ozbir tadašnju realnost, naše lične planove, politički pejzaž, stav Jedinstvene Rusije", rekao je jednom prilikom Putin.

36 odsto Rusa za Putina, 33 za Medvedeva

Što se tiče javnog mnjenja, prema najnovijem istraživanju Centra Levada, 36 odsto anketiranih stanovnika Rusije očekuje da se Putin vrati na funkciju predsjednika, dok 32 odsto smatra da će on ostati premijer.

Većina građana (71 odsto) i dalje je ubeđena da su postupci "tandema" usaglašeni.

Medvedeva kao predsjednika poslije 2012. godine vidi 33 odsto ispitanika, a 26 odsto u ulozi premijera.

S druge strane, poverenje u Putina ima 70 odsto, a u Medvedeva 65 odsto ispitanika.

Takođe, većina građana (71 odsto) i dalje je ubeđena da su postupci "tandema" usaglašeni.

Bonus video: