Sveštenici u Austriji zlostavljali 837 osoba

Najveći broj slučajeva, to jest oko 20 odsto, dogodio se na teritoriji austrijske pokrajine Gornja Austrija, a zatim slijede Beč i Tirol
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.04.2011. 08:40h

Komisija za rasvjetljavanje zlostavljanja lica u crkvenim ustanovama, koju je uspostavio bečki kardinal Kristof Šenborn, godinu dana od početka rada, dobila je prijave 837 osoba.

Predsjedavajuća komisijom Valtraud Klasnic saopštila je da se od ukupno 909 prijavljenih slučajeva 837 ispostavilo kao zlostavljanje u crkvenim institucijama, odnosno da su ih zlostavljali pripadnici crkve.

Prema njenim riječima, 253 prijavlejna slučaja je već riješeno.

Oko tri četvrtine od 837 registrovanih osoba su muškarci, proizilazi iz izvještaja komisije za zaštitu žrtava. Najveći broj slučajeva, to jest oko 20 odsto, dogodio se na teritoriji austrijske pokrajine Gornja Austrija, a zatim slijede Beč i Tirol.

Protiv pet crkvenih ustanova Komisija je proslijedila dokumentaciju državnom tužilaštvu. Do sada je Komisija donijela 199 odluka, od kojih je u 192 slučaja donijeta odluka o obeštećenju žrtava, a u sedam slučajeva odbijeno je obeštećenje iz različitih razloga.

Klasnic je istakla da je, godinu dana od uspostavljanja, Komisija uzorna ustanova. Prema njenim riječima Komisiji će trebati još nekoliko godina za savladavanje svih slučajeva.

Uz to, najavila je ona, biće izvršena i naučna analiza, kao i evaluacija rada.

"Radi se i o strukturama koje dozvoljavaju zlostavljanje i nasilje", podvukla je Klasnic.

"Mi ne vodimo sudske procese, već provjeravamo prijave žrtava", objasnila je Karoline List sudija i član Komisije.

Komisija je, takođe, izrazila mišljenje da bi tokom obuke za pastoralnu službu trebalo biti obazriviji, to jest treba kandidate za sveštenike podvrći psihičkom testu.

Inače, rimokatolička crkva u Austriji, suočena sa brojnim prijava zlostavljanja lica u crkvenim ustanovama, donijela je odluku da se rasvijetle sve optužbe i uspostavila je fond za isplatu obeštećenja.

Ovom mjerom crkva želi da se bori protiv sve većeg gubitka vjernika, koji crkvi okreću leđa zbog brojnih afera sa kojima je suočena proteklih par decenija.

Bonus video: