Francuska policija naplatila prvu globu zbog nošenja nikaba

Francuska je postala prva zemlja u Evropi koja je počela da primjenjuje zabranu nošenja vela preko cijelog lica. Istog dana su uhapšene najmanje dvije žene sa nikabom
0 komentar(a)
burka, Foto: Wikipedia
burka, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 12.04.2011. 10:59h

Francuska policija naplatila je prvu globu zbog nošenja muslimanskog vela preko cijelog lica otkad je u ponedjeljak stupila na snagu zabrana nošenja burke i nikaba na javnom mestu, javila je Agencija Frans pres (AFP), pozivajući se na izvor iz policije.

Mladoj ženi je naplaćena kazna od 150 eura u tržnom centru u Mirou, 40 kilometara zapadno od Pariza, rekao je taj izvor.

Francuska je u ponedjeljak postala prva zemlja u Evropi koja je počela da primjenjuje zabranu nošenja vela preko cijelog lica. Istog dana su uhapšene najmanje dvije žene sa nikabom, koje su protestovale zbog zabrane.

Francuska policija je upozorila da sprovođenje zakona o zabrani nošenja vjerskih obelježja neće biti nimalo lako pošto policajci nemaju pravo da primene silu kako bi uklonili marame, a u nekim četvrtima, naseljenim pretežno imigrantima, mogli bi da se suoče i sa otporom.

Ministar unutrašnjih poslova Klod Gean je, međutim, poručio da će zabrana biti u potpunosti sprovedena u ime "sekularizma i jednakosti između žena i muškaraca", principa koji, kako je rekao, ne dozvoljavaju nikakav kompromis.

Zakon je već izazvao napetost u odnosima države i nekoliko milina pripadnika muslimanske manjine u Francuskoj, koja optužuje predsjednika Nikolu Sarkozija za antiislamizam kako bi privukao glasove ekstremnodesničarskih birača.

Francuske vlasti procjenjuju da svega oko 2.000 muslimanki nosi maramu preko cijelog lica.

Bonus video: