Za 15 godina u masovnim ubistvima u Evropi život izgubilo 125 osoba

Na meti pomahnitalih ubica često su se našle škole. Ubice su muškarci i svi su poslije izvršili samoubistvo
181 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.04.2011. 22:08h

U posljednjih 15 godina u masovnim ubistvima širom Evrope ubijeno je 125 osoba, a najnoviji masakr dogodio se nedaleko od Amsterdama kada je naoružani muškarac nasumice otvorio vatru u jednom tržnom centru i usmrtio najmanje šest, a ranio 13 ljudi, poslije čega je izvršio samoubistvo.

Na meti pomahnitalih ubica često su se našle škole. Ubice su muškarci i svi su poslije izvršili samoubistvo.

U septembru 1995. godine, 17-godišnji mladić je ubio 16 osoba u mjestima Soli i Pon i Kijer na jugu Francuske. Mladić se, poslije krvoprolića koje je trajalo nekoliko časova, ubio, prenijela je agencija AFP.

Sljedeće godine u martu u Škotskoj, Tomas Haris je u školi u Danblejnu ubio 16 učenika, koji su imali između četiri i šest godina, i njihovu učiteljicu. Haris je potom izvršio samoubistvo.

U Cugu, gradu u centralnom dijelu Švajcarske, 14 osoba je ubijeno u septembru 2001. kada je muškarac uletio u lokalnu skupštinu i otvorio nasumice vatru, poslije čega se ubio.

Osam osoba je ubijeno, a 19 ranjeno u martu 2002. godine u predgrađu Pariza kada je muškarac pucao na članove skupštinskog savjeta. Ubio se sledećeg dana dok se nalazio u policijskom pritvoru.

Masakr koji je šokirao Njemačku dogodio se 26. aprila 2002. godine u Efrurtu na jugu zemlje. Tada je u školi ubijeno 16 ljudi, među kojima 12 nastavnika i dva učenika. Ubistva je izvršio bivši učenik te škole najverovatnije iz osvete što je bio izbačen. I on je izvršio samoubistvo.

Iste godine u oktobru, jedan Italijan ubio je osam osoba - bivšu ženu, članove njene porodice i komšije. Ubistva je počinio ubrzo poslije razvoda, a i on je sebi oduzeo život.

Još jedno krvoproliće u školi pogodilo je i Finsku u novembru 2007. godine. Jedan 18-godišnjak je tada ubio osam osoba, a potom izvršio samoubistvo.

Sledeće godine, ponovo u Finskoj, u napadu na srednju školu u gradu Kauhajoki život je izgubilo 11 osoba.

Devet učenika, tri nastavnika i tri slučajna prolaznika ubijena su u martu 2009. godine u pucnjavi u školi na jugu Nemačke. Ubica je ponovo bivši učenik, koji se poslije masakra ubio.

U junu 2010. godine pomahnitali taksista je na ulicama nekoliko gradića zapadne Kumbrije, na sjeverozapadu Engleske, ubio 12 osoba. I on je potom izvršio samoubistvo.

Bonus video: