Njemci svake godine bace 20 miliona tona hrane

"Količina odbačene hrane se stalno povećava, a od 1970-ih je udvostručena. Hrana se baca i zato je jeftina", rekao je Turn.
53 pregleda 0 komentar(a)
hrana, Foto: Shutterstock.com
hrana, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 09.04.2011. 13:09h

U Njemačkoj se svake godine baci 20 miliona tona hrane, s tim što se prehrambeni proizvodi često u kontejneru nađu ne zato što su se pokvarili, već jednostavno zato što su suvišni.

Kako prenosi njemačka medijska kuća "Dojče vele", trećina odbačene količine se sortira već u procesu proizvodnje, trećinu bacaju restorani i trgovine na malo, a preostalu trećinu u đubre bace domaćinstva.

Doći do ovih podataka nije bilo jednostavno, jer u Nemačkoj za sada o tome ne postoji zvanična statistika, kazao je Valentin Turn, režiser filma o bačenoj hrani, koji je prikazan na njemačkom televizijskom kanalu ARD.

"Količina odbačene hrane se stalno povećava, a od 1970-ih je udvostručena. Hrana se baca i zato je jeftina", rekao je Turn.

U Nemačkoj je hrana u prodavnicama jeftinija nego u drugim zemljama Evropske unije. Jedan od razloga nižih cena je oštra konkurencija na tržištu koja primorava supermarkete da smanjuju cijene i na police izlažu samo savršene, bar spolja gledano, proizvode.

Zbog toga na gondolama u njemačkim prodavnicama nema mjesta za udubljen tetrapak mlijeka ili malo potamnjelu bananu. Zbog tako žestokog odabira, trgovina na malo godišnje gubi jedan odsto prometa, odnosno 1,5 milijardi eura.

"Ne radi se samo o novcu", upozorio je režiser Turn, ukazujući na veliku potrošnju energije pri proizvodnji hrane, ali i na činjenicu da se u Njemačkoj hrana baca, dok u drugim zemaljama ljudi gladuju.

Bonus video: