Poljska obilježava godišnjicu pogibije Kačinjskog

Poljaci, duboko podijeljeni, ovog vikenda obilježavaju godišnjicu pada predsjedničkog aviona TU154 10. aprila 2010. godine prilikom pokušaja slijetanja po gustoj magli na aerodrom u Smolensku na zapadu Rusije.
96 pregleda 0 komentar(a)
Kačinjski, Foto: Beta/AP
Kačinjski, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.04.2011. 09:44h

U nesreći koju nije preivio niko od 96 putnika i članova posade, Poljska je izgubila šefa države Leha Kačinjskog i dobar dio državne i vojne elite koji su tog dana krenuli na komemoraciju hiljadama poljskih oficira, vojnih zarobljenika strijeljanih u proljeće 1940. godine u obližnjoj Katinskoj šumi i još nekoliko mjesta u tadašnjem Sovjetskom Savezu.

Delegacija porodica žrtava na čelu sa prvom damom Anom Komorovskom uputila se jutros u Smolensk, na mjesto nesreće.

Komemoracija će, međutim, kasniti jer autobusima iz Moskve put otežava loše vrijeme.

Na mjestu nesreće već se nalaze predstavnici lokalnih vlasti u Smolensku i vatrogasci, policajci i vojnici koji su učestvovali u spasilačkoj akciji kada se avion srušio, javljaju poljski mediji iz snijegom prekrivenog Smolenska.

Vojnici će pročitati imena svih 96 žrtava i za svakoga od njih položiti upaljenu svijeću tako da zajedno formiraju krst ispod breze čiji vrh je prilikom pada odsjeklo krilo predsjedničkog aviona.

Porodice žrtava i prva dama Poljske krenuće zatim u memorijalni kompleks u obližnjoj Katinskoj šumi, da odaju poštu strijeljanim Poljacima i dovrše simbolično hodočašće na koje su 10. aprila prošle godine krenuli njihovi najdraži.

Poljska, zbog dubokih podjela oko toga ko je odgovaran za nesreću i zloupotreba tog događaja u dnevno-političke svrhe, prije svega od strane konzervativaca poginulog predsjednika, odaje poštu žrtvama paralelenim komemoracijama i manifestacijama.

Centralna komemoracija uz učešće poljskog državnog vrha planirana je za sjutra, u Varšavi, prvo na aerodromu Okenče, gdje su građani dočekivali tijela poginulih koja su danima pristizala iz Moskve, a zatim na vojnom groblju Povonzki, gdje je postavljen spomenik žrtvama nesreće.

Velikodostojnici Poljske katoličke crkve služiće mise, ne samo centralnu u katedrali svetog Jovana Krstitelja u Varšavi i katedrali u Krakovu, već i drugim mestima širom Poljske odakle su bili poginuli.

Ćerka jedinica poginulog predsjedničkog para Marta Kačinjska-Dubjenjecka će zajedno sa porodicom na godišnjicu nesreće biti u Krakovu, gdje su u kripti poljskih kraljeva i velikana poljske istorije i kulture u zamku Vavel sahranjeni njeni roditelji.

Konzervativci braće Kačinjski odbili su da da odaju poštu žrtvama zajedno sa poljskim zvaničnicima.

Konzervativci krive vladu i premijera Donalda Tuska da su odgovorni za nesreću, makar moralno, jer šefu države nisu dovoljno garantovali bezbjednost, a ne isključuju ni teoriju zavjere, odnosno da je avion oboren u atentatu, kako bi se Rusi otarasili neugodnog poljskog predsjednika.

Oni spremaju nekoliko protestnih marševa, uključujući i večernji, sa bakljama ka Predsjedničkoj palati sa ponovnim zahtjevom da se tu postavi spomenik Lehu Kačinjskom i nadaju se da bi ispred palate moglo da se pojavi čak oko 60.000 pristalica pokojnog predsjednika.

Vođa konzervativaca Jaroslav Kačinjski, brat blizanac pokojnog predsjednika, uoči godišnjice nesreće prvi put je, međutim, dopustio da njegovom bratu ne mora da se diže nekakav monumentalni spomenik, već da bi palatu svake noći moglo da osvjetljava 96 stubova svijetla kao simbol 96 žrtava nesreće.

Pristalice konzervativaca danas organizuju protestni miting ispred ruske ambasade u Varšavi jer za smrt Kaccinjskog krive Ruse, premda je Jaroslav Kačinjski uoči godišnjice prvi put dozvolio mogućnost da nesreća nije posljedica ciljanog atentata već ruskog javašluka na aerodromu i u kontroli leta.

Predsjednici Poljske i Rusije Bronjislav Komorovski i Dmitrij Medvedev u ponedjeljak će u Smolensku zajedno odati poštu žrtvama avionske nesreće.

Oni će zatim, na 71. godišnjicu masakra Poljaka u Katinskoj šumi, zajedno obići tamošnje groblje, gdje su sahranjeni ne samo poljski oficira koje je po naređenju Kremlja strijeljala sovjetska tajna služba NKVD, već i ruski dio groblja na kome leže hiljade žrtava čistki iz svih djelova Sovjetskog Saveza.

Bonus video: