Za rusku službu bezbjednosti internet servisi prijetnja za bezbjednost

Ministar za komunikacije Igor Šogoljev kazao je da ne postoje planovi da se skajp, džimejl ili hotmejl zabrane
140 pregleda 0 komentar(a)
bežični internet, Foto: Shutterstock.com
bežični internet, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 08.04.2011. 20:00h

Ruska domaća služba bezbjednosti zatražila je pristup šifrovanim komunikacionim internet servisima kao što su skajp (Skype), džimejl (Gmail) i hotmejl (Hotmail), navodeći da njihova nekontrolisana upotreba može ugroziti nacionalnu bezbjednost.

"Nekontrolisana upotreba ovih servisa mogla bi izazvati ogromnu prijetnju po rusku bezbjednost", rekao je komisiji ruske Vlade šef specijalnog centra za komunikacije Federalne službe bezbjednosti (FSB) Aleksander Andreječkin, javila je agencija Interfaks.

Ministar za komunikacije Igor Šogoljev kazao je da ne postoje planovi da se skajp, džimejl ili hotmejl zabrane. Jedan izvor iz Kremlja je kazao za Rojters da je predlog FSB-a toliko radikalan da ne zaslužuje ni komentar.

Ali tako snažna izjava jednog zvaničnika FSB-a, glavnog nasljednika sovjetske tajne policije KGB, vjerovatno će izazvati zabrinutost da neki ruski zvaničnici žele da ograniče komunikacije na internetu uoči predsjedničkih izbora 2012. godine.

Poznata veb stranica LajvDžrnal (LiveJournal) u srijedu je bila meta sajber napada, koji je onesposobio blogove kako uglednih opozicionih političara tako i ruskog predsjednika Dimitrija Medvedeva.

Bonus video: