Turska potrebna EU za promovisanje ideja vezanih za islam

"Postavlja se pitanje da li mi želimo da budemo pod uticajem štetne poruke koju nudi Osama bin Laden ili želimo da budemo pod uticajem suživota islama i demokratije" prema turskom modelu, rekao je nekolicini novinara turski ministar.
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.04.2011. 13:12h

Članstvo Turske omogućilo bi Evropskoj uniji da promoviše ideje koje su vezane za islam i demokratiju u situaciji kada brojne evropske zemlje preispituju stavove o integraciji muslimana, izjavio je danas u Parizu turski ministar za evropska pitanja Egemen Bagis.

"Postavlja se pitanje da li mi želimo da budemo pod uticajem štetne poruke koju nudi Osama bin Laden ili želimo da budemo pod uticajem suživota islama i demokratije" prema turskom modelu, rekao je nekolicini novinara turski ministar.

Novinari su turskog ministra pitali kako gleda na vjerski faktor kada je riječ o protivljenju nekih evropskih zemalja, između ostalih i Francuske, da se Turska priključi Evropskoj uniji.

Dugo su protivnici članstva Turske u EU isticali da je Turska "suviše siromašna, suviše velika, suviše muslimanska", rekao je Bagis.

Prema njegovim riječima, ekonomski rast Turske je takav da taj argument više ne dolazi u obzir, dok drugi, smatra Bagis, jeste u velikoj mjeri nadoknađen time što njegova zemlja nudi velike ekonomske potencijale.

"Nikada nismo govorili da nismo muslimani", rekao je Bagis dodajući da je "islam u Evropi realnost" imajući u vidu da u nekim zemljama ima i do 10 odsto stanovnika koji pripadaju "muslimanskoj kulturi".

On je, takođe, podsjetio na neuspjeh u sprovođenju politike integracija u nekim zemljama i dodao da su atentate prije nekoliko godina u Velikoj Britaniji izvele osobe koje su se obrazovale u toj zemlji.

Turski ministar je svoje stavove doveo u vezu sa javnim raspravama koje se vode u nekim evropskim zemljama o imigraciji, islamu i integraciji.

U Francuskoj vladajuća desnica je ta pitanja postavila kao centralnu političku temu, izazivajući brojne polemike u svijetlu, izmedju ostalog, i porasta popularnosti ekstremne desnice u toj zemlji.

Turski ministar će , kako je najavljeno, razgovarati sa više francuskih zvaničnika među kojima su i njegov kolega Loran Vokijez, koji kao i francuski predsjednik Nikola Sarkozi smatra da Turska ne bi trebalo da postane članica EU.

Bonus video: