EU prosjek: Žene u Crnoj Gori žive oko 3 godine kraće

Muškarci su najdugovječniji u Švedskoj i Italiji, gdje prosječno dožive iznad 79 godina, a malo manje u Španiji i Holandiji.
0 komentar(a)
Evropski pezioneri, Foto: Beta
Evropski pezioneri, Foto: Beta
Ažurirano: 02.04.2011. 18:48h

Brisel - Prosječna Evropljanka koja danas ima 65 godina može očekivati da će živjeti još 20,7 godina, a prosječna Crnogorka još 17,2 godine.

Prosječni Evropljanin koji danas ima 65 godina, živjeće prosječno tri godine manje od svoje žene, a Crnogorac dvije godine manje.

Najduže od svih u Evropi žive Francuskinje, koje u prosjeku navršavaju 84,9 godina , zatim u Španiji, 81,1 godinu, i Italiji i Kipru, gdje će doživjeti blizu 84 godine.

Muškarci su najdugovječniji u Švedskoj i Italiji, gdje prosječno dožive iznad 79 godina, a malo manje u Španiji i Holandiji.

To su najnoviji podaci evropske agencije za statistiku Eurostat, koja svake dvije godine donosi nove podatke i koja je konstatovala da se svake godine prosječni životni vijek Evropljanina povećava za dva ili tri mjeseca.

Eurostat računa 60 godina kao početak starosti, a svake godine Evropa dobija čak dva miliona novih šezdesetogodišnjaka. Ali, broj zdravih građana od 60 i 65 godina takođe se povećava. To znači da je sigurno da će trendovi u narednim dekadama biti veliko povećanje starosne granice odlaska u penziju.

Dakle, stanovništvo Evrope stari, sve su boljeg zdravlja, i sve duže žive. U zadnjih 50 godina, otkad postoje ovi podaci, prosječni Evropljanin i Evropljanka žive čak deset godina duže.

Crnogorci mogu očekviati dva mjeseca života duže od Hrvata, i skoro punu godinu više od Makedonaca

Najstarije stanovništvo po podacima za 2010. imala je Njemačka sa prosječne 44,2 godine, zatim Italija s 43,1 godinom. Najmlađe stanovništvo je, šta je pomalo i iznenađenje, u Irskoj, sa prosjekom od 34,3 godine.

Okrenut trend plodnosti

Ali, pravo iznenađenje je da je Evropa, polako, okrenula trend plodnosti! Nakon dva veoma velika demografska pada, u 80-im i u ranim 2000, plodnost žena raste. Dok je 2003 bila 1,3 djeteta po ženi, danas je 1,6.

Nisu tačne predrasude da najviše djece rađaju imigrantske porodice. Najveći porast rađanja djece je u Bugarskoj, Sloveniji, Češkoj i Litvaniji, što vjerovatno odražava i širu sigurnost koju je građanima pružilo članstvo u EU. Mađarska, koju već više od šest godina potresa kriza, ima nisku stopu nataliteta.

Osim na članicama, istraživanje je sprovedeno i u zemljama kandidatima za ulazak u EU.

Niži očekivani životni vijek od prosječne Crnogorke imaju u EU zemljama Rumunke i Bugarke (77,4) . Od kandidata više od godinu dana manji životni vijek imaju Makedonke, Hrvatice godinu dana više, a Islanđanke čak 4 godine više.

Crnogorci mogu očekviati dva mjeseca života duže od Hrvata, i skoro punu godinu više od Makedonaca. Sa svoje 73, 2 godine, živjeće prosječno skoro tri godine više od Slovaka, Poljaka, Bugara, a više od 3 od Mađara, dok Litvanci i Estonci žive oko 67-68 godina -prema podacima Eurostata.

Nisu tačne predrasude da najviše djece rađaju imigrantske porodice

U Evropskoj uniji koja broji oko pola milijarde stanovnika, oko 6, 5 odsto, ili oko 32 miliona su stranci. Oko 20 miliona su doseljenici van evropskih zemalja.

Najviše doseljenika je u Njemačkoj (preko sedam miliona), Španiji (5,7miliona), Britaniji (4,4 miliona) i Francuskoj (3, 8 miliona) . Skoro 80 odsto svih stranaca u EU žive u tim zemljama, a ne računaju se oni koji su dobili državljanstvo.

Bonus video: