U Njemačkoj potrošači zbog Fukušime prelaze na eko struju

Prema navodima kompanija koje potrošačima garantuju da prodaju isključivo struju proizvedenu u elektranama koje koriste obnovljive izvore energije, broj građana koji raskidaju stare i nove ugovore zaključuju sa njima višestruko se povećao.
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.03.2011. 17:01h

Poslije katastrofe u japanskoj atomskoj centrali Fukušima, sve više građana Njemačke želi da pređe na korišćenje takozvane ekološke struje koja je proizvedena u elektranama koje ne koriste atomsku eneregiju, kao ni ugalj.

Prema navodima kompanija koje potrošačima garantuju da prodaju isključivo struju proizvedenu u elektranama koje koriste obnovljive izvore energije, broj građana koji raskidaju stare i nove ugovore zaključuju sa njima višestruko se povećao, prenosi Beta.

Najveći broj novih pretplatnika svoju odluku izričito obrazlaže događajima u atomskoj centrali Fukušima.

Jedna od najvećih kompanija za "zelenu struju", "Lihtblik" (Lichtblick), koja snabdijeva više od 500.000 potrošača saopštila je da od događaja u Fukušimi dnevno sklapa 800 ugovora sa novim klijentima, tri puta više nego što je uobičajeno.

Više od 12.000 ljudi se dnevno na internet stranici ove firme obavještava o uslovima prelaska na "eko-struju".

Slično je i kod elektrana Šenau, nešto manje firme koja u posljednje dvije nedjelje dobija oko 400 novih potrošača dnevno, čak osam puta više nego što je uobičajeno. Kod firme Grinpis Enerdži (Greenpeace Energy) se broj novih pretplatnika takođe osam puta uvećao.

U Njemačkoj postoji na stotine kompanije preko kojih se građani snabdijevaju strujom, te u skladu sa tim i mnogo različitih tarifa.

Cijena se po kilovatčasu kreće od 25 do 41 centa, uz različite povoljnosti u odnosu na godišnju potrošnju.

Tako kod kompanije Lihtblik kilovat-čas košta 23,64 centa, uz paušalni iznos od oko 110 evra godišnje. Kod jednog od najvećih konvencionalnih snabdjevača, kompanije EnBW, kilovatčas košta 41,15 centi uz godišnji paušal od oko 25 evra.

Pri tome, kako navode firme koje prodaju eko-struju, građani koji se poslije događaja u Japanu odlučuju za promjenu snabdjevača odluku ne donose na osnovu finansijskih, već isključivo ekoloških razloga.

U Njemačkoj se oko 10 odsto potrošnje energije pokriva iz obnovljivih izvora (vjetar, sunce, voda, biomasa i geotermija). Stručnjaci i njemačka vlada žele i planiraju puni prelazak na energiju vjetra (80 odsto) i sunca (10 odsto), kao i na bioenergiju i vodu za period između 2030. i 2050. godine.

Bonus video: