Počela evakuacija imigiranata iz Lampeduze

Od kako je sredinom januara u Tunisu svrgnut režim predsjednika Zina El Abidina Ben Alija, više od 18.000 imigranata je stiglo u Lampeduzu
51 pregleda 0 komentar(a)
imigranti, Foto: Beta
imigranti, Foto: Beta
Ažurirano: 30.03.2011. 10:50h

Dva italijanska broda pristigla su danas na ostrvo Lampeduza odakle bi trebalo da evakuišu imigrante uglavnom iz Tunisa, a koji na tom malom ostrvu nemaju nikakvih uslova za život.

Kako je najavljeno, tokom dana bi Lampeduzu trebalo da posjeti i italijanski premijer Silvio Berluskoni.

Još tri broda će danas pristići na to italijansko ostrvo kako bi prevezli svih 6.000 imigranata i smjestili ih u prihvatne centre na Siciliji ili na samom poluostrvu.

Takvu odluku ranije je najavila vlada kako bi se smanjile tenzije među lokalnim stanovništvom i spriječila "sanitarna kriza".

Jedan od brodova "San Marko" pripada italijanskoj mornarici, dok ostalih pet brodova služe za prevoz putnika.

"Riješićemo situaciju na ostrvu danas", izjavio je italijanski ministar unutrašnjih poslova Roberto Maroni.

Berluskoni koji je juče uveče predsjedavao vanrednim sastankom posvećenom rješavanju situacije sa imigrantima, trebalo bi danas da najavi "mjere odštete" za Lampeduzu čije stanovništvo uglavnom živi od turizma.

Od kako je sredinom januara u Tunisu svrgnut režim predsjednika Zina El Abidina Ben Alija, više od 18.000 imigranata je stiglo u Lampeduzu.

To ostvro od 20-ak kvadratnih kilometara koje je na pola puta od Tunisa do Sicilije, tokom prošle godine je primilo ukupno 4.000 imigranata.

Bonus video: