Interfaks: Ubijen terorista Umarov odgovoran za Domodedovo

Sagovornik Interfaksa tvrdi da su, prema „preliminarnoj informaciji“, ubijeni Umarov i još jedan od lidera ekstremista Aslan Bjutukajev.
0 komentar(a)
Doka Umarov, Foto: Reuters
Doka Umarov, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.03.2011. 12:08h

Tokom jučerašnje specijalne antiterorističke operacije u Ingušetiji ubijen je jedan od vođa terorista na Sjevernom Kavkazu i samozvani lider “Kavkaskog emirata” Doku Umarov, javio je Interfaks, a prenosi Blic.

To je agenciji danas izjavio izvor u bezbjednosnim strukturama Sjevernokavkaskog Federalnog Okruga.

Sagovornik Interfaksa tvrdi da su, prema „preliminarnoj informaciji“, ubijeni Umarov i još jedan od lidera ekstremista Aslan Bjutukajev.

O mogućem ubistvu Umarova pišu i dnevnici „Rosijskaja gazeta“ i „Komersant“, koji se pozivaju na izvore u policiji Ingušetije i navode da je glavni cilj operacije bila eliminacija Umarova, za kojim je pokrenuta potraga od prošle jeseni kada se pojavila informacija da se stacionirao u Sunženskoj oblasti te ruske republike.

Interfaks je, takođe, javio da su u specijalnoj operaciji ubijeni i ljudi iz obezbjeđenja Umarova, kao i Suljan Abdulajev, koji se ne razdvaja od njega, što daje osnov za pretpostavku da je ubijen i sam lider terorista.

Agencija je prenijela i izjavu predsjednika Ingušetije Junusa-Bek Jevkurova da se u bazi ekstremista nalazilo „nekoliko lidera bandita“, a da će istraga utvrditi da li je ubijen i Umarov.

Agencija Itar-Tas s prenijela je izjavu zvaničnog predstavnika Nacionalnog antiterorističkog komiteta Nikolaja Sincova da je „uništena baza ekstremista na kojoj su pripremane teroriste-samoubice, između ostalog radi terorističkih akata u Severnoj Osetiji i Ingušetiji“, kao i da je ubijeno 17 terorista, a zadržana „dva učesnika terorističkog akta na aerodromu Domodedovo“.

Ruska državna agencija je, istovremeno, prenijela da je Istražni komitet Rusije saopštio da je protiv Umarova i joše četvorice pripadnika nelegalnih oružanih formacija pogidnuta optužnica za teroristički akt na Domodedovu od 24. januara, kada je poginulo 36 osoba.

U međuvremenu, u Moskvi se danas sjećaju žrtava dva teroristička napada na stanicama metroa „Lubjanka“ i „Park kulture“. Građani u redovima donose cvijeće na mjestima gdje je pre tačno godinu dana u eksplozijama poginulo 40 osoba.

Bonus video: