Počeli izbori u 2 njemačke savezne države, aktuelizovano pitanje nuklearki

Demohrišćani kancelarke Angele Merkel rizikuju da izgube vlast u Baden-Virtembergu, gdje su na vlasti od 1953. godine, zbog nezadovoljstva birača njenom politikom.
0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Beta
Angela Merkel, Foto: Beta
Ažurirano: 27.03.2011. 09:33h

U njemačkim saveznim državama Rajna-Palatinat i Baden-Virtemberg počeli su parlamentarni izbori.

Pitanje nuklearne energije, aktuelizovano poslije nuklearne katastrofe u Japanu, prema ocjeni analitičara, biće ključno pitanje na izborima i ono partiji Zelenih može doneti glasove koji će im omogućiti ulazak u koalicionu vladu u državi Baden-Virtemberg.

Demohrišćani kancelarke Angele Merkel rizikuju da izgube vlast u Baden-Virtembergu, gdje su na vlasti od 1953. godine, zbog nezadovoljstva birača njenom politikom prema pitanju nuklearne energije kao i odlukama o Libiji, ocjenjuju analitičari.

Prema najnovijim anketama nezavisnog instituta TNS Emnid, opozicija bi mogla da osvoji 48 odsto glasova, dok bi vladajuća koalicija premijera Baden-Virtemberga Štefana Mapusa dobila 43 procenta, prenosi AFP.

To bi bio debakl za Merkelovu (56) nakon što je njena konzervativna Hrišćansko-demokratska unija izgubila izbore u najmnogoljudnijoj njemačkoj federalnoj jedinici Sjevernoj Rajni-Vestfaliji u maju prošle godine, i u Hamburgu u februaru, navodi francuska agencija.

Bonus video: