Turska traži hapšenje Gulena i zbog ubistva ruskog ambasadora

Turska vjeruje da Gulenov pokret stoji i iza atentata na Karlova, i smatra da je njegov cilj bio da zaustavi otopljavanje odnosa Turske i Rusije, navodi Asošiejted pres
2 komentar(a)
Andrej Karlov ubistvo, Foto: Reuters
Andrej Karlov ubistvo, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.04.2018. 18:52h

Turski sud je izdao naloge za hapšenje osam osoba, među kojima je i islamski propovjednik Fetulah Gulen koji živi u SAD, zbog navodne umiješanosti u ubistvo ruskog ambasadora u Turskoj Andreja Karlova, javila je danas agencija Anadolija.

Turski policajac Mevlut Mert Altintas ubio je Karlova van dužnosti 19. decembra 2016. godine, dok je govorio na otvaranju izložbe fotografija u Ankari.

Altintasa je policija ubila na licu mjesta.

Sud u Ankari izdao je naloge za hapšenje osam osoba zbog "ubistva s predumišljajem" i "pokušaja rušenja ustavnog poretka", pošto je, prema neimenovanim izvorima iz suda, utvrđena veza između Altintasa i Gulena.

Gulena, čiji pokret Ankara smatra terorističkim optužuje za organizaciju pokušaja državnog udara u Turskoj jula 2016. godine i zahtijeva od SAD njegovo izručenje. Gulen živi u SAD od 1999. godine i negira optužbe.

Turska vjeruje da Gulenov pokret stoji i iza atentata na Karlova, i smatra da je njegov cilj bio da zaustavi otopljavanje odnosa Turske i Rusije, navodi Asošiejted pres.

Zbog ubistva Karlova ranije je uhapšeno devet osoba, među kojima su tri bivša policajca.

Nalozi za hapšenje su izdati dan pred dolazak ruskog predsjednika Vladimira Putina u dvodnevnu posjetu Turskoj, gdje će se sjutra sresti s turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom. Njima će se u srijedu pridružiti predsjednik Irana Hasan Rohani na samitu o budućnosti Sirije.

Bonus video: